spacebg covers

Касини отново е в екваториалната равнина около Сатурн
Мисия: Cassini–Huygens


Увеличаване Тази мозайка е съставена от 11 изображения направени на 9 февруари. Тя е ориентирана така, че северът да е нагоре. Това е последната, прощална панорама на Рея, получена от мисията. Планът е, Касини да катастрофира в атмосферата на Сатурн през 2018 година. NASA / JPL / SSI / Emily Lakdawalla

Космическият кораб умишлено увеличи височината на орбитата си, за да може да изследва полюсите на Сатурн и Титан. Погледът "от високо", също предоставя драматични снимки на цялата пръстенова система.

Но сега, обикаляйки близо до екваториалната равнина, Касини може многократно да се среща с ледените луни на планетата. Нещо повече, на 9 февруари 2015 год, сондата е прелетяла на 47 000 километра от Рея. Това е първото облитане от втората фаза на голямото удължение на предългата мисия. Но това е и последната близка среща между Касини и Рея.

Това звучи някак си тъжно, защото от всички спътници в системата на Сатурн, освен Титан, Рея е тази, която Касини е фотографирал най-подробно. Тя е втората по големина луна и космическият кораб през годините е прелитал сравнително често и сравнително близо до нея, предлагайки изобилие от възможности за възпроизвеждане на изображения. До момента, мисията е натрупала общо 5219 снимки показващи повърхността на луната, сред които и няколко големи мозайки.

Сега по време на своето последно прелитане, Касини е направил общо три световни панорами посредством широкоъгълната камера и две големи мозайки с тесноъгълната. При направата на снимките е обърната особено внимание на екваториалната област на луната, защото тя е от особен интерес за учените.

NASA / JPL / SSI / Glen Nagle


  • 1032
  • 0
  • Feb 18, 2015

Коментар
Подобни публикации