spacebg covers

касини отново ще наблюдава езерата на титан предстои 83-тото облитане на т
Мисия: Cassini–Huygens


Касини отново ще наблюдава езерата на Титан.

Предстои 83-тото облитане на Титан от Касини (Т83). Предвижда се, апарата да прелети 955 км над северното полукълбо, като основен инструмент ще бъде радара. Той ще заснеме област изпълнена с езера, която вече е била картографирана при прелитанията Т-16 и Т-19. Същата територия ще се наблюдава и през 2013 год. (Т-95). Тези еднакви наблюдения се правят, защото учените искат да уловят евентуални промени в езерата.
Credit: NASA/JPL

Спектрометъра (VIMS) ще се опита да улови огледални отражения от повърхностите на северните езера. Този инструмент ще наблюдава също облаците, които се изменят от климатичните промени след равноденствието. Също така VIMS заедно с подсистемата за изображения (ISS) ще направят комбинирани изображения на повърхността, включително и на региона "Adiri" в който са наблюдавани промени през есента на 2010 год.

При най-близкия подход кораба ще премине през йоносферата. Тогава магнитометъра (MAG) ще проучи разпространението на външното магнитно поле в което е потопена луната. До тогава остават само два дни, а сега нови изображения от мисията:
Увеличаване Това е необработено но красиво изображение на ледената луна "Диона". То е получено от последното облитане на Енцелад на 2-ри май тази година, когато Касини успя да заснеме и Диона. Разстоянието до луната се оценява на 23 875 км. Credit: NASA/JPL/Space Science Institute
Увеличаване Това е малката луна "Янус" (179 км в диаметър). Забелязват се сенки в някои части на големите кратери.

Изображението е направено на 27-ми март 2012 год. във видима светлина от тесноъгълната камера. Разстоянието е около 45 000 км от луната. Мащаба 272 метра за пиксел. Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Увеличаване Дафнис и Пан демонстрират своите ефекти върху пръстените. Дафнис (8 километра в диаметър) е от ляво на изображението и орбитира в празнината "Кийлър" в А-пръстена. Гравитационното притегляне на луната разбърква орбитите на частиците и формира вълни по ръба на празнината, които се движат както в равнината на пръстена (радиално), така и навън от равнината.

Пан (28 километра в диаметър) е в горния десен ъгъл на изображението, която орбитира в празнината "Encke Gap". Гравитационните ефекти от нея също се изразяват във формирането на гънки по външния ръб на празнината, които са ясно видими на изображението.

Касини е направил тази снимка във видима светлина с тесноъгълната камера на 3 юни 2010 год. Гледката е получена от разстояние около 529 000 км от Сатурн. Мащаба е 3 км за пиксел. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

  • 1164
  • 0
  • May 19, 2012

Коментар
Подобни публикации