кафявите джуджета са доста динамични места завихряне бурни облаци свръхси
Мисия: Spitzer Space Telescope


Кафявите джуджета са доста динамични места.

Завихряне, бурни облаци, свръхсилни ветрове присъстват в атмосферите на кафявите джуджета. Тези констатации идват от нови наблюдения на космическия телескоп "Спицер".

Телескопът е забелязал, че вследствие околоостното въртене, кафявите джуджета периодично променят яркостта си. Това се дължи на редуването на тъмни петна, които ние наричаме "облаци". Кафявите джуджета се формират като звездите, но не са натрупали необходимата маса за да протекат ядрени реакции в центровете. Те в някои отношения приличат повече на Юпитер, в други на най-студените звезди - червените джуджета.
Увеличаване Спицер е открил, че в атмосферите на кафявите джуджета бушуват изключително мощни бури. Image credit: NASA/JPL-Caltech/University of Western Ontario/Stony Brook UniversityУчените смятат, че в техните атмосфери съществуват облачни райони в които бушуват поройни бури, придружени от ветрове и евентуално мълнии. Тези мълнии са най-жестоките които сме виждали - многократно по силни от тези на Юпитер или всяка друга планета в нашата слънчева система. Въпреки това, кафявите джуджета са твърде горещи за воден дъжд. Вместо това, астрономите смятат, че дъждът в тези бури и самите облаци са съставени от горещ пясък, разтопено желязо или соли.

За да потвърдят тези теории, астрономите с помощта на Спицер са наблюдавали 44 кафяви джуджета достатъчно дълго за да проследят как се променя яркоста при една пълна околоостна обиколка. Предишни резултати също предполагат, че някои кафяви джуджета притежават бурно време. Астромоните всъщност са очаквали да наблюдават промени само при малък брой джуджета, защото повечето от обектите се очаква да бъдат ориентирани към нас по начин, който предполага че бурите или ще са винаги скрити или винаги видими.

Но изненадата е, че половината от кафявите джуджета показват вариации. Този резултата предполага, че на повечето, ако не и на всичките бушуват бури.

Спицер е телескоп, който е изключително чувствителен на топлината на кафявите джуджета и той е един от малкото инструменти, който може да извърши откритието. Резултатите също довеждат до още една изненада. Някои кафяви джуджета се въртят много по-бавно от обичайното. Астрономите смятат че те се ускоряват до много бързи обороти, когато се образуват и това въртене не се променя с възрастта.

Сега, съществуват кафяви джуджета които се въртят нетипично бавно и никой не знае защо. Съставените теории сочат, че или трябва да се образуват по необичаен начин или около тях трябва да обикаля невидима планета, която да ги забавя. Като пример Земята е забавено от Луната през милиардната история на нашата планета.

Тази работа може да доведе не само до по-добро разбиране на кафявите джуджета, но и техните "по-малки братя" - газовите гиганти. Изследователите казват, че изучаването климата на кафявите джуджета ще отвори нови прозорци върху времето на планетите извън нашата Слънчева система, които се изучават по-трудно заради блясъка на звездите им. Кафявите джуджета са нещо като метеорологични лаборатории за планетите, а според новите резултати, тези лаборатории са навсякъде.

  • 1056
  • 0
  • Jan 16, 2014

Коментар
Подобни публикации