spacebg covers

Кеплер е открил изключително нестабилна планета
Мисия: Kepler


Увеличаване Тази илюстрация показва необичайната орбита на Kepler-413b около двете звезди. Image Credit: NASA, ESA, and A. Feild (STScI)

Планетата е кръстена "Kepler - 413b" и тя притежава изключително необичайна прецесия. Нейната ос на въртене е наклонена около 30 градуса спрямо равнината на нейната орбита, което не е нещо необичайно, но екстремното в случая е, че тази ос също се върти или описва огромен кръг в космоса само за 11 години. За сравнение Земятя също притежава прецесия от 23.5 градуса, но нашата ос описва един величествен кръг сред звездите за период от 26 000 години! Този ефект много прилича на пумпал, който се люшка когато се върти с бясна скорост.

Благодарение на тази прецесия, съществуват сезоните. Когато Земята е наклонена, Слънцето периодично огрява повече или по-малко отделните полукълба по пътя на нашата орбита, създавайки ефектите на лятото, зимата, пролетта, есента...Когато оста на прецесията се променя с течение на времето, тогава се променя и настъпването на сезоните, но не и тяхната продължителност. След около 13 000 години, през месец юни ще вали сняг, а през декември ще ходим на море. За да се избегне хаосът който настъпва с това изменение, просто се въвежда корекция на календара. Една такава 14 дневна корекция вече е направена, и ако изчакаме достатъчно дълго, след няколко века, може би ще се наложи още една и т.н. Трябва да се каже, че това отместване е изкуствено и може би след 26 000 години, когато приключи цикълът, ще се е натрупала една цяла недействителна година, която може би ще се анулира. Тогава, за първи път от хилядолетия, настъпването на новата година няма да се празнува, защото с елиминирането на новата, остава в сила старата. Може би тогава заради този съвсем обикновен и лесно обясним космически цикъл, светът ще бъде залят с теории и древни предсказания за срив на компютърните или финансовите системи или за края на света например, нещо което вече доста пъти сме преживяли...

При "Kepler 413-В" обаче нещата не стоят точно така. Планетата се намира на 2300 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Тя обикаля две звезди, които са в много близки орбити. Звездите са оранжево и червено джудже, а планетата ги обикаля за 66 дни. Тази орбита изглежда че по някакъв начин трепти, защото нейната равнина е наклонена 2.5 градуса спрямо равнината на орбитата на звездната двойка. Погледната от земята, орбитата на планетата се движи или люлее нагоре-надолу непрекъснато. Освен това, планетата е наклонена на 30 градуса спрямо тази непостоянна орбита и тази прецесия се върти за период от 11 години. Този свят, определено притежава цикличност, но там сезоните са истинска "дискотека." Лятото и зимата се въртят през 5 години, освен това двете слънца осигуряват различно осветление през тези бързо сменящи се сезони. Там календарът трябва да се актуализира през няколко седмици, а често лятото бива по-студено от зимата на предходния цикъл и обратно... Но и без тази смяна на сезоните, Kepler - 413b е твърде неприятно за живота място. Планетата обикаля толкова близо до звездите, че там температурите са твърде високи за съществуването на течна вода, но така или иначе тя принадлежи към класа "супер Нептуни" - представлява газов гигант с маса около 65 пъти тази на Земята, така че там няма твърда или течна повърхност.

Кеплер е открил тази планета, благодарение на транзита, която тя извършва пред дисковете на звездите. Телескопът постоянно е наблюдавал тази система 1500 дни. В данните от първите 180 дни се случват три транзита през периоди от 66 дни. Но след това, цели 800 дни не се забелязват нищо, след което отново се наблюдават още пет транзита в същия ред. Всичко това е забелязано от Веселин Костов - главен изследовател на наблюдението, който съдейки по името, е с прекалено голяма вероятност да е българин. Костов е създал модел, според който от гледна точка на Земята, транзита на тази планета не трябва да се наблюдава до 2020 година. Това е така, защото орбитата се движи нагоре - надолу в такава голяма степен, че през по-голямата част от времето не прави транзит, когато се гледа от Земята.

Астрономите все още се опитват да обяснят защо тази планета не е приведена в съответствие с нейните звезди. Съставената теория е, че там съществуват други планетни тела с наклонени орбити, които смущават планетата. Тези планети от позицията на земята не извършват транзити и тяхното откриване е едно от нещата, с които се е заел нашият астроном.

Друга теория гласи, че трета близкостояща звезда може да се окаже гравитационно свързана със системата и тя да оказва влияние на планетата, нещо което също ще подлежи на проверка.


  • 1561
  • 0
  • Feb 5, 2014

Коментар
Подобни публикации