Реклама

кеплер е открил планета почти копие на земята новият обект се нарича -quo
Мисия: Kepler


Кеплер е открил планета, почти копие на Земята.

Новият обект се нарича "Kepler-452b" и той е с 60% по-голям от нашата планета в орбита около подобна на Слънцето звезда. Нещо повече, орбиталния период е 385 дни, което означава, че планетата се намира точно в обитаемата зона около звездата.

Това е най-близкият аналог на системата Земя-Слънце. До момента са открити още планети със сходни размери, но те всички са много близо до своите слънца, които ги прави негостоприемни за живота. Най-близкият аналог преди "Kepler-452b" е "Kepler-22b", като тази планета също е в обитаемата зона, но тя е с почти два пъти размера на Земята. "Kepler-186f" също по размер е много близо до нашата планета и тя е на ръба на обитаемата зона, но звездата домакин е червено джудже, много по-хладна от Слънцето.
Увеличаване Най-подобната открита до момента планета на Земята. Художествено изображение. Image credit: NASA Ames/JPL-Caltech/T. PyleПовърхностната гравитация на "Kepler-452b" е два пъти по-голяма от земната, което означава че тя е скалисто тяло с по-дебела атмосферата от нашата, вероятно там съществуват и активни вулкани. Нейния 385 дневен орбитален период я поставя на разстояние от звездата, при което е просто задължително да съществуват вода и други вещества в течно състояние.

Съвсем скоро прочетох, че свръхземите в обитаемите зони около звезди подобни на Слънцето ще са дори още по-благоприятни за зараждането и разцвета на живота, отколкото е Земята и тука е момента да се спомене, че "Kepler-452b" е с 1,5 милиарда години по-стара от Земята, но несигурността е голяма (±2 милиарда години). Това означава много повече време живота да се появи, развие, а не е изключено и да изчезне, въпреки че живота такъв какъвто го познаваме, ще изчезне само тогава, когато Слънцето се раздуе и съответно погълне планетата.

Разстояние до "Kepler-452b" е огромно, около 1400 светлинни години, тъй че за момента можем само да мечтаем някога в далечното бъдеще човешки крак да стъпи там. Ако това все пак се случи, според учените, два пъти по-голяма гравитация ще е неприятно но няма да е проблем. Само за няколко поколения човешкият организъм ще се адаптира, а малките същества, като насекомите, изобщо няма да усетят промяната.

Данните от които е открита новата планета са натрупани от телескопа в периода от юни 2009 г. до май 2013год. Най-напред, когато "Kepler-452b" е била все още кандидат-планета, тя е била изчислена с радиус 1.1 пъти земния. Но последвалите наблюдения показват, че звездата е значително по-голяма от смятаното първоначално, което покачва радиуса и на планета до 1.6 земни радиуса.

Откритието е историческо и Кеплер е направил само първата стъпка. Очакванията са, че скоро ще се открият още подобни планети, но по-близо до Земята и които ще са по-достъпни поне за изучаване, ако не можем да се осмелим да помислим и за някоя мисия.
Увеличаване Съпоставка между относителните размери на Слънце-Земя и най-земеподобните системи открити до момента. Credit: NASA Ames/W. Stenzel

  • 928
  • 0
  • Oct 9, 2015

Коментар
Подобни публикации