Реклама

китай е на обратната страна на луната- този успех не е постиган от нито една
Мисия: Chang'e 4


Китай е на обратната страна на Луната!

Този успех не е постиган от нито една държава. Китайският космически апарат Chang'e-4 успешно се приземи на далечната страна на Луната на 3 януари 2019 год.
CNSA / CLEP

Кратерът "Вон Карман" се намира в басейна "Ейткен", разположен на южния полюс. Той е формиран от древно въздействие, което е оголило мантията на Луната. Изучавайки този регион "Chang'e-4" ще научи повече за ранната Слънчева система и Земята.

В допълнение към чисто геологична научна цел, тихата и безвъздушна далечна страна на Луната я прави една от най-добрите места във вътрешната слънчева система за радиоастрономия. Но понеже далечната страна никога не се обръща към Земята, мисиите там изискват допълнителен радио релеен сателит. Китай реши този проблем, като изстреля "Queqiao" през май 2018 година.

Мисията стартира на 8 декември 2018 г и навлезе в окололунна орбита четири дни по-късно. След това, инженерите са прекарали 22 дни в тестване на системите на космическия кораб. През това време, Слънцето се е издигнало над площадката за кацане. Следва успешното приземяване.

Китай официално е обявил мисията си през декември 2015 г. която е част от амбициозната лунна програма „Chang'e“ стартирала през 2007 г. и която ще завърши с мисия за доставка на проби по-късно през 2019 г.

"Queqiao" също е доставил два малки сателита, "Longjiang-1 и 2", от които само "Longjiang-2" успешно е доставил някои феноменални снимки, включително и на земният изгрев.

Една от първите задачи на новата мисия е да разположи роувър, подобен на Yutu от Chang'e-3 на лунната повърхност, което директно ни отвежда до другата голяма новост. Китайският апарат "Chang'e-4" работи безпроблемно на повърхността и вече е разтоварил своят роувър "Yutu-2". Малкият луноход е слязъл успешно по рампата и вече се е устремил към изучаването на кратера "Вон Карман".
Увеличаване

Първото изображение от вече приземилият се "Chang'e-4". Малката цветна камера, предназначена да наблюдава разгръщането на роувъра, връща първата снимка от мястото на кацането. CNSA / CLEP
Увеличаване

Yutu-2 прохожда на луната! CNSA / CLEP
",""] } } }) })