spacebg covers

космическия кораб -джуно- осъществи втора успешна маневра след изстрелването си
Мисия: Juno - мисия до Юпитер


Космическия кораб "Джуно" осъществи втора успешна маневра след изстрелването си.

Космическият апарат се е отправил към системата на Юпитер и новата маневра е необходима за предстоящата среща със Земята на 9 октомври, 2013. След като профучи покрай нашата планета, гравитационният тласък който ще получи ще бъде достатъчен за да го отправи към Юпитер, където ще стигне на 4 юли 2016 г.
Увеличаване Артистична интерпретация на космическият кораб "Джуно" с работещ двигател в дълбокия космос. Image credit: NASA/JPL-CaltechМаневрата е осъществена от основния двигател "Leros-1b", който е работил половин час миналият петък. Сега скоростта на космически кораб е променена с около 383 метра за секунда и той е олекнал с 376 кг гориво. В момента Джуно се намира на повече от 480 милиона километра от Земята.

Апарата осъществи една голяма маневра в края на август тази година (DSM-1). Тази маневра, заедно със сегашната го насочиха по курс, който ще го отведе към Земята. Преди да стане това, корабът ще трябва да осъществи една елиптична орбита около Слънцето. Прелитането покрай Земята ще увеличи неговата скорост с около 7.3 километра в секунда, която скорост ще го постави в окончателната траектория към Юпитер. Най-близкият подход до Земята ще се осъществи на височина около 560 км.

До момента корабът функционира отлично и когато достигне целта си, той ще извърши 33 полярни обиколки около Юпитер. С помощта на осемте си научни инструменти, апарата ще се опита да отговори на множество загадки свързани със състава, произхода и еволюцията на най-голямата планета в Слънчевата система.

  • 1559
  • 0
  • Sep 19, 2012

Коментар
Подобни публикации