spacebg covers

космическия кораб на наса - deep impact извърши успешна маневра в четвъртък 24-ти ноември апарата
Мисия: Deep Impact


Космическия кораб на НАСА - Deep Impact извърши успешна маневра. В четвъртък 24-ти ноември апарата активира основните си двигатели за 140 секунди. Това звучи доста тривиално и маловажно, ако не беше свързано с две неща.

Първо става въпрос за космически апарат, който е предназначен да изследва комети във вътрешната част на слънчевата система и който блуждае из нея от януари 2005год. И второ - корекцията на траекторията е необходима, за да може кораба да заеме такава, която евентуално ще му позволи трета разширена мисия.
"Не е зле за космически кораб, чиято основна мисия приключи успешно през 2005 г.", заяви Тим Ларсън - ръководителя на мисията "Deep Impact". "Ние извървяхме много мили за да прелетим покрай кометата "Темпъл 1" през 2005-та. Сега държим вратата отворена за Deep Impact, който може да проучи още от малките светове, преди да кажем че всичко възможно е направено."

Засега въпроса е висящ. Но ако НАСА одобри трето удължаване на мисията на Deep Impact, навигаторите ще предприемат втора маневра следващата есен, което лично на мен ми подсказва, че обекта на мисията е вече избран, но по някаква причина не се обявява публично. Най вероятно се изчаква всичко да си мине по официалния ред.

Deep Impact стартира през януари 2005 год., когато апарата препътува около 431 милиона километра до околностите на кометата "Tempel 1". На 4-ти юли 2005 год., космическия кораб бомбандира ядрото на кометата, но не можа да постигне задоволителни научни резултати, заради съвсем независими причини - вдигна се прекалено много прахоляк, който не позволи да се заснеме и изследва получения кратер. Шестнадесет дни след сблъсъка екипа постави космическия кораб на траектория с която да прелети покрай Земята в края на декември 2007 г. След това апарата получи разширена мисия. Той успешно прелетя покрай кометата "Хартли 2" на 4 ноември 2010год.

Източник: НАСА

  • 759
  • 0
  • Mar 22, 2012

Коментар
Подобни публикации