spacebg covers

космическия кораб stardust-next се приближава до срещата с кометата темпъл 1 двойката ще се срещне
Мисия: Stardust


Космическия кораб Stardust-NExT се приближава до срещата с кометата Темпъл 1. Двойката ще се срещне точно в деня на влюбените 14 февруари. Но по всичко изглежда, че апарата няма да празнува католишкия празник "Свети валентин", а срещата ще премине по български или по скоро като на "Тифон зарезан".

Овен че няма да има никакви ласки и комплименти, апарата най-вече ще съсредоточи вниманието върху белезите на кометата. Тя вече е получила един юмрук от предишната мисия "Диип Импакт", но тогава толкова се язярила, че апарата не видял почти нищо. Сега вече при по-спокойни обстоятелства, този белег ще бъде изследван от "Стардъст Некст".

По същество, космическия кораб ще направи изображения с висока резолюция по време на срещата, както и опит за измерване на състава, разпространението и излъчването на прах, изпускан в комата, и изобщо материалите около ядрото на кометата. Тези данни от мисията ще предоставят важна нова информация за това как членовете на семейството комети на Юпитер се развиват и оформят. Очаква се Stardust да направи снимка на изкуствения кратер, създаден от предната мисия. Неговите размери се очаква да бъдат между 100 и 250 метра. Това би било допълнителен бонус към огромното количество данни, които учените очакват да получат.
Отдалечен на около 336 000 000 километра от Земята, Stardust ще бъде почти точно на обратната страна на Слънчевата система по време на срещата. Поради тази причина, апарата ще се наложи най-възловите 24 часа да работи самостоятелно. По време на прелитането, космическия кораб ще направи 72 снимки и ще ги съхрани в бордовия компютър. Тука е момента да вмъкнем, че апарата "Стардъст" е проектиран и построен шест години преди "Диип импакт". Но докато за различни други отрасли шест години не са нещо кой-знае какво, за развитието на компютърната техника, това си е цяла вечност. Детектора на основната камера е с разделителна способност само от 1024х1024 пиксела. Освен това мисията "Стардъст некст" ползва кораб втора употреба, затова съвсем естествено е, че не всичко при него се очаква да бъде наред. И така по време на предната мисия (прелитането покрай кометата Wild 2), се появява шум по изображенията, което се дължи на замърсяване на филтърната система на камерата. Освен това филтърното колело блокира, което води до невъзможност да се правят цветни изображения. За щастие колелото блокира на "ясна" (чиста) позиция, което позволява камерата да се използва за навигация.

Първоначалните сурови изображения от прелитането ще бъде изпратени на Земята за преработка в полунощ (американско време) на 15 февруари. В момента космическия кораб е на около 24,6 милиона километра от своята среща. От 2007 г. насам, "Stardust-NEXT" е изпълнил осем летателни маневри и четири гравитационни около Слънцето и Земята за до се срещне с Темпъл 1. Засега са планирани още три маневри които ще го отведат по-прецизно до "Темпъл 1". Космическият апарат се очаква да прелети на на разстояние приблизително 200 км от кометата със скорост спрямо кометата 10км за секунда. За сравнение прелитането покрай Wild 2 стана на разстояние 236км със скорост 6км за секунда. Тогава апарата изпраща ето тази серия изображения на Wild 2:
НАСА И на известната блогърка от "Планетното общество" - Emily Lakdawalla

  • 1650
  • 0
  • Apr 5, 2012

Коментар
Подобни публикации