spacebg covers

Краш зоната на Скиапарели в детайли
Мисия: ExoMars Trace Gas Orbiter


Увеличаване

Тази панорама от HiRISE на MRO показва в детайли пълната сцена на катастрофата. Планът е, в скоро време сателитът да прелети още няколко пъти над планираната елипса и да направи още по-детайлни снимки. Copyright NASA/JPL


Вече има изображения с висока резолюция на мястото, където катастрофира Скиапарели. Снимките от MRO осигуряват по-подробен поглед към основните компоненти на хардуера и главната особеност е тъмното петно с приблизителни размери 15 х 40 метра, което опасва кратера образуван от катастрофата на ландера. Самият кратер е с диаметър 2.4 м и неговото образуване съотвества напълно с обект тежащ 300 кг катастрофирал с няколкостотин км/ч. Неговата дълбочина се очаква да е около 50 см, като по-подробни детайли могат да бъдат видими в бъдещи изображения.

Асиметричните околни тъмни маркировки обаче са по-трудни за интерпретиране. В случай на въздействие от метеорит падащ на повърхността със скорости в порядъка на 40 000-80 000 км/ч, асиметричните отломки заобикалящати кратерите обикновено напомнят за ниско входящ ъгъл, като отломките са изхвърлени в посоката на движение.

Но Скиапарели е пътувал значително по-бавно и съгласно нормалната времева линия е трябвало да падне на повърхността почти вертикално. Възможно е резервоарите с хидразин да са експлодирали и да са изхвърлили газове и материал от повърхността на планетата в една посока, но отново е нужен по обстоен анализ за да се до уточни идеята.

Допълнителна дълга тъмна дъга видима в горния десен ъгъл на тъмната кръпка в момента е необяснима. Единственото сигурно нещо е, че тя също е свързана структура с въздействието и евентуалната експлозия.

И накрая, забелязват се няколко бели точки на изображенията в близост до мястото на въздействието но те са прекалено малки за да бъдат правилно дешифровани. Те може да са разхвърляни части или да са просто "шум". Допълнителните изображения също ще помогнат за идентифициране на произхода им.


  • 1072
  • 0
  • Nov 1, 2016

Коментар
Подобни публикации