spacebg covers

куриозити продължава да се движи посоката е изток-югоизток и ровърът ежедн
Мисия: Mars Science Laboratory


Куриозити продължава да се движи.

Посоката е изток-югоизток и ровърът ежедневно преодолява около 30 метра. През Sol 42 (17-ти септември, 2012 г.) марсохода е изминал общо 259 метра от стартовата си позиция. По време на шофирането е активен руският инструмент "DAN", който сондира почвата за наличие на вода в дълбочина до 50см. За тази цел, Куриозити спира на всеки 10 метра за да може инструментът да извърши измерванията.

Освен това, главните камери са наблюдавали двете луни на Марс, особено интересно ще е когато видим как Фобос преминават пред диска на Слънцето. Ако се движи все така, след около седмица апарата ще достигне местността "Glenelg", където ще проведе вече истински анализ на реална проба от Марс.
Увеличаване

Това изображение е направено от лявата навигационна камера на Куриозити по време на прехода. Пустинният пейзаж който наблюдаваме, може да се срещне доста често на Земята. Разликата е само в температурите и много разредената атмосфера. Всъщност ако успеем да "изкачим" земна пустиня на височина 30 км над морското равнище, ще попаднем в много подобни условия на Марс. Естествено без специално облекло не бихме могли да оцелеем. Image Credit: NASA/JPL-Caltech

  • 1293
  • 0
  • Sep 19, 2012

Коментар
Подобни публикации