spacebg covers

куриозити ще прекара първия уикенд на марс в обновяване на своя софтуер но
Мисия: Mars Science Laboratory


Куриозити ще прекара първия уикенд на Марс в обновяване на своя софтуер.

Новите програми, които ще бъдат инсталирани ще са по-подходящи за изпълнението на предстоящите задачи. Обновяването на софтуера е започнало от вчера и ще продължи до 13 август.

До момента Куриозити беше управляван от алгоритми предназначени да ръководят операциите в космоса и по време на кацането. Тези програми са създадени за да отреагират при много ситуации по време на кацането, от които просто вече няма нужда. Всички операции извършени до момента на повърхността, се ръководеха от много съкратена версия на софтуера, който предстои да бъде инсталиран.

Съвременните космически апарати са програмируеми по всяко време от мисиите, което позволява техните програми да бъдат обновявани по всяко време, когато е нужно. И Куриозити не прави изключение.

Новият софтуер освен че ще раздвижи ровърът, той ще включва алгоритми които ще позволяват на Куриозити сам да обработва изображенията, да отсява най-интересните обекти на тях, които да изследва и автономно да заобикаля препятствия. За написването на тези програмни кодове основен принос имат предходните ровър мисии на Марс "Спирит" и "Опортюнити". Очаква се автономно управляващият се ровър значително да съкрати времето за шофиране до научните цели.
Увеличаване Image credit: NASA/JPL-Caltech

Това е нов изглед от лявата страна на ровъра, на които ясно си личат отпечатъците на повърхността оставени от рекетните двигатели на небесния кран. Освен това в далечината се забелязва ръбът на кратера "Гейл". Няколко малки парченца от скали и почва, издигнати от реактивните струи по време на кацането се виждат върху горната палуба на Куриозити.

  • 1811
  • 0
  • Aug 11, 2012

Коментар
Подобни публикации