Реклама

кюриосити е достигнал интересен район тази местност е много интересна защ
Мисия: Mars Science Laboratory


Кюриосити е достигнал интересен район.

Тази местност е много интересна, защото орбиталните снимки показват изключително набразден терен, а браздите изглеждат ориентирани в една посока. Сега през погледа на навигационната камера, гледката се появява особено драматична, особено с планината "Шарп" в далечината. Нейните по-ниски склонове са основната научна дестинация на мисията, където роувърът трябва да достигне в края на лятото, две години след кацането.
Увеличаване Тази сцена показва редове от скали заснети от Кюриосити. Изображенията от които е съставена панорамата са направени по време на 548-мия марсиански ден от началото на мисията (19 февруари, 2014). Подобни бразди са видни и върху други участъци от земята по планирания маршрут. Image Credit: NASA/JPL-CaltechОсвен всичко, панорамата е много красива. Най предната редица оголени скали се нарича "Junda" и вече като правило, се появяват със слоеста структура. Новото тука е, че самите оголвания изглеждат като различни скални слоеве. Някога много отдавна, тези структури са изграждали дъното на вече несъществуващия воден басейн.

За съжаление и тези интересни скали просто са разгледани през "прозореца на влака". Кюриозити след като е щракнал няколко пъти с фотоапарата е продължил напред и за един ден, на 19-ти февруари е изминал 100 метра. Успокояващото е, че в "Кимбърли", където са запланувани научни дейности, също се забелязват подобни бразди и част от тях ще бъдат изучени.
Увеличаване Това е поглед назад, след 100 метровия спринт през 548 Сол. Освен пресните следи по пясъка, се забелязват и редовете на скалите. От дясно е редицата "Junda", която Кюриозите е фотографирал. За мащаб, разстоянието между следите от колелата е около 2,7 метра, гледката е на изток-североизток. Image Credit: NASA/JPL-Caltech

  • 1076
  • 0
  • Feb 28, 2014

Коментар
Подобни публикации