spacebg covers

кюриосити осъществи втория сондаж на марс целевата скала се нарича -к
Мисия: Mars Science Laboratory


Кюриосити осъществи втория сондаж на Марс.

Целевата скала се нарича "Клемберланд" и през следващите дни към аналитичните инструменти ще бъде поднесена проба от нейната вътрешност. Това е едва вторият път, когато на Марс ще се изследва щателно подобна проба. Първата беше анализирана преди около три месеца, придобита от съвсем близко място, отстоящо само на около 2.75 метра от сегашното.
Увеличаване Новият сондаж на Марс, заснет от камерата "MAHLI". Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSSНовите резултати се очаква да потвърдят предишните. Новата дупка с размери 1,6 см в диаметър на 6,6 см дълбочина. Общото между двата отвора е, че изнесената прах е със сив цвят, което е безценно. Това означава, че скалата се е образувала в "сладка" вода, която е естествената, най-благоприятна среда за живота, такъв какъвто го познаваме на Земята. Още по-хубавото е, че освен сладката вода, в нея са били разтворени вещества, които са могли да обезпечат енергийния градиент необходим за живите организми.

Марс става изключително интересен. Това е така, защото и старият роувър "Опортюнити" след почти 20 месечно изучаване източния ръб на кратера "Индевър" в околностите на "Cape York" се е натъкнал на една скала, която изглежда че силно е повлияна от течащата вода.

Новата структура наподобява обикновена фрактура и тя е наречена "Есперанс". Тя предоставя ясни доказателства за отминалата водна среда на Марс. Есперанс е толкова важна, че учените са отделили няколко седмици за нея от изключително ценното време на роувъра. Сега, инженерите от мисията планират да поставят марсохода в една специална точка, "Point Solander", където машината ще прекара поредната си зима на Марс.

Новата скала е била потопена под вода. Тази вода е била достатъчна, не само за реакции, които са произвеждали глинести минерали, но и за разтваряне на специални йони, които са били отнети от скалата. Нейния състав за разлика от всеки друг камък изследван през деветгодишната мисия се отличава с по-високо съдържание на алуминий и силициев диоксид, и по-ниско съдържание на калций и желязо.

Сега, Опортюнити се подготвя за зимата. Роувърът трябва да достигне една далечна точка на юг, където ще заеме подходящ северен наклон, което ще позволи максимално производство на електроенергия дори и през слънчевия минимум, който ще настъпи през февруари 2014-та год.

Научният екип е индентифицирал местността на Есперанс от текущите проучвания на спектрометъра работещ на орбиталния апарат "Марs Reconnaissance Orbiter". Този инструмент е открил залежи от глини, които се превръщат в дестинация за "Опортюнити". През всичките години от мисията, марсоходът е откривал доказателства за вода, но навсякъде си личи, че тя е била прекалено кисела. Но MRO подтиква учените да проучат района в източния ръб на Индевър, където се наблюдават доказателства за по-благоприятна среда. В новото място, роувърът вече проучи скалата "Whitewater Lake", съдържаща малко количество глина, която се е образувала от контакта със сладка вода. Сега, Есперанс внася доказателства и за флуиден поток и отпечатъкът на водата показва по-благоприятни условия за биологията, отколкото всяка друга мокра среда която Опортюнити е наблюдавал до момента.
Увеличаване Интересната скала "Есперанс", която Опортюнити изследва щателно на Марс. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ.

  • 1358
  • 0
  • May 22, 2013

Коментар
Подобни публикации