spacebg covers

Кюриосити работи две години на Марс
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Тази 360-градусова панорама е сглобена от изображения на навигационните камери получени през Сол 705. Вижда се началото на "Hidden Valley" и мекият пясък по който ще се движи роувърът. Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Съвсем скоро, на 6-ти август, Кюриосити ще отбележи втората си годишнина на Марс. Това е една от най-големите мисии на НАСА и съответно тя не само е много интересна, но също е и с огромен научен потенциал. Но най-уникалното е, че вече втора година след пристигането, основната научна мисия дори не е започнала, а роувърът е изпълнил основната си цел - доказа че Марс е бил способен да поддържа земеподобен живот в миналото.

Първоначалният замисъл беше, веднага след разтоварването, роувърът да пришпори към подножието на Шарп, където са целевите глини. Целият маршрут - няколко километра, трябваше да измине за около година. Но Кюриосити се оказа близо до една много интересна местност и планът се промени. Научният екип отдели почти година в изследване на разнообразните скали в "Йелоунайф Бay", където мисията всъщност изпълни основната си цел - вече със сигурност се знае, че някога в далечното минало преди милиарди години, Марс е бил способен да поддържа живи земни микроби. Дори нещо повече там са налични основните вещества, които осигуряват енергийния източник на много многоклетъчни на Земята.

Сега, две години след своето пристигане, след неизброимите научни богатства които е допринесла, лабораторията се доближава до своята цел - подножието на централната слоеста планина "Шарп" в кратера "Гейл". Точката на пристигането е разположена на около 3 км югозападно от текущото местоположение на марсоход. Но едно оголване, което се смята че е част от основен слой на планината се намира много по-близо, на по-малко от 500 метра. Екипът на роувъра го е кръстил "Pahrump Hills", и учените казват, че там за първи път ще "вкусят" от истинската геология на планината.

Това може да е добра новина, но има една, още по добра. Почти през цялата половина от юли, роувърът се е движил върху площ осеяна с остри и ръбести камъни, които са доста неприятни за неговите нежни колела. Това е платото "Zabriski Plateau" и двестате метра през него са оказали своето влияние - по колелата са се появили нови щети, но все пак те са по-малко отколкото инженерите са очаквали имайки предвид размера и количеството твърди скали там. Но сега, Кюриосити се намира на ръба на една поредица от долини, които предоставят мек пясък за колелата. Това са "Hidden Valley", след нея следва "Amargosa Valley" и така през почти целия маршрут.

От техническа гледната точка, машината функционира много добре. До момента почти не са се случвали аварии, освен един два пъти, свързани с главните компютри. Едно такова е съвсем скорошно превключване от бордовия компютър "А" към резервния "Б". Кюриосити е оборудван с два дублиращи и независими един от друг основни компютри. В момента машината функционира със своя Б-мозък, защото е претърпяла проблем с А-дяла. Подобна ситуация е била и през февруари 2013 година. Компютрите са най-деликатната част на марсохода и тежката среда в която работят, най-вече от повишените нива на космическа радиация характерни за повърхността на Марс, често е причината за многото грешки които трупат. Но инженерите са почистили или форматирали А-дяла, след което са качили необходимия софтуер наново и A-страната в момента е резерва, в случай, че и Б-страната претърпи неприятности. Миналата седмица, марсоходът е бил спрян за два дни, докато инженерите са потвърдили, че A-страната е надеждна и може да служи като подкрепление.

Увеличаване Това е карта показваща текущата позиция на марсохода. През Сол 705 (31 Юли, 2014 год.), Кюриосити е достигнал ръба на пясъчната долина "Hidden Valley". Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona


  • 1038
  • 0
  • Aug 4, 2014

Коментар
Подобни публикации