Кюриосити се готви за нов сондаж
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Тази снимка от "MAHLI" показва интересните кристали в целевата скала, наречена "Мохаве". Те се появяват като разпръснати "зрънца ориз" по тъмната повърхност на камъка. Най-вероятно това е концентрирана сол, останала след изпаряването на езерото и формирала отличителните кристални форми. Фотографията е направена през нощта на 15 Ноември, 2014 год. като осветлението е от светодиодите на камерата излъчващи светлина, много близка до дневната светлина на Земята. Почистената площ е около 5 см. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Тази седмица ще бъде тренировката, а следващата сондажът. Новата цел се нарича "Мохаве" и тя представлява скала изобилстваща с малки, колкото зрънца ориз, неизследвани до момента минерали. Именно те са предизвикали научният екип да избере "Мохаве" като следваща цел за сондиране. Новите структури може да бъдат минерална сол уловена в скалите, когато водата се е изпарила.

Освен това, скоро се предвижда обновяване на софтуера. Това ще бъде четвъртият път от началото на мисията и едно от подобренията ще бъде именно сондирането. Роувърът ще използва своите жироскопи за да "усеща" по добре своята позиция или евентуални приплъзвания по време на операцията. Друг набор от подобрения са способностите на марсоходът да шофира самостоятелно по терена.

След мероприятието в Мохаве, започва третия тур от изследването на "Pahrump Hills" - светла област в основата на Шарп, където лабораторията работи вече месеци. През първият кръг, Кюриосити набеляза множество интересни цели, изминавайки 110 метра и преодолявайки общо 9 метра денивелация. След това, апаратът се върна в изходна позиция и започна по-подробното изследване на целите. Тогава, през ноември, марсоходът се е натъкнал на Мохаве. Камерите и рентгеновият спектрометър поставят скалата начело в списъка на целите, които трябва да се подложат на най-щателна проверка.

По повърхността на камъка се забелязват светли кристали и те веднага привличат вниманието на учените. Спектрометрите могат да предоставят предварителен анализ, но за определянето на тяхната истинска природа и история трябва да се изследват и от аналитичните инструменти. Освен това, сондажът ще покаже как те се разпределят в дълбочина.

Ако това е сол, тя може да разкаже много за водната история на планетата. Тя може да е остатък от езерото, съществувало преди милиарди години. Мисията вече доказа, че марсоходът работи по дъното на отдавна пресъхнало езеро. Кристалчетата може да са се образували и в самият камък от течности, които са уловени или са се движили по жили през самата скала. И в двата случая, на по-късен етап, водата е изсмукала оригиналните минерали и ги е заменила с нещо друго.


  • 953
  • 0
  • Jan 16, 2015

Коментар
Подобни публикации