spacebg covers

лунна проба или скала която някога е стояла на повърхността на луната вече е на обществен показ в
Мисия: Lunar Reconnaissance Orbiter


Лунна проба или скала, която някога е стояла на повърхността на Луната вече е на обществен показ в държавния университет на Аризона от началото на 5-ти ноември 2011год.

Скалата е с размера на топка за голф и ще бъде поставена в залата, където са и изображенията получени от Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) - апарат, който все още е в орбита около Луната.
Увеличи Credit: Arizona State University, Tom Story

С тегло 77 грама тя представлява парче от по-голяма проба доставена от астронавтите от мисията Аполо 15. Голамата скала или майката е тежала 9,6 кг и е най-голямата скала доставена от Аполо 15.

Нейното неформално име е поставено на колектора и - астронавта Дейв Скот или проба "Great Scott". Тя е взета от област намираща се на 12 метра северно от ръба на Хадли Rille на 2 август 1971 г.. Тя е част от лунните проби с общо тегло 382 кг, събрани по време на шесте мисиите на Аполо (1969-1972), и е една от най-изследваните проби.

Скалата е с кафяво-сив цвят и е класифицирана като средно зърнес оливин-базалт. Базалта е един от най-честите видове скали срещани на Земята, и е също един от основните видове лунни. Тази скала е кристализирала от магмата изригнала от мантията почти преди 3,3 милиарда години и е съставена предимно от силикатни минерали.

"Изследването на проби от Луната, също и на такива от всички астероиди и планети, са ключа за мистерията как планетите се формират и еволюират", казва Марк Робинсън - професор в колежа за космически проучвания. "Луната е особено интересна, защото тя пази рекордна информация от началото на Слънчевата система, която просто не може да се намери на Земята, тъй като тектониката на плочите и речната ерозия са заличили началото на геологичната история на Земята. Повечето от лунни скали са по-стари от най-старите скали на Земята, открити до момента. По този начин Луната може да помогне на учените да се върнат в ранните етапи на формиране на планетите. Въпреки това е очарователно е да се види, че някои от областите, които не са посетени от астронавтите от ерата Аполо не са чак толкова стари а са сравнително млади, може би само на 500 милиона години. Какво бихме могли да научим от тези по-млади лунни скали? Този завладяващ въпрос е оставен за следващото поколение лунни изследователи."

Скалата е поставена в стъклен контейнер изпълнен с инертен газ, който има функцията да защити пробата от земната среда и да предпази жителите на замята ако евентуално пробата реши да се превърне на паяк. Това последното беше майтап и е отправено към всички които са се впечатлили от новия интернет филм "Апоро 18". Тя е поставена върху кварцова плочка, която е прикрепена към стойка от полирана неръждаема стомана. Стойката се върти бавно и показва всички страни на скалата. За да има по-голяма показност, кварцовата плочка е осветена със синя LED светлина, която създава зашеметяващ син пръстен от светлина около пробата.

Източник: НАСА

  • 1412
  • 0
  • Mar 17, 2012

Коментар
Подобни публикации