spacebg covers

марсохода -куриозити- докосна за първи път марсианска скала посредством роботизираната си
Мисия: Mars Science Laboratory


Марсохода "Куриозити" докосна за първи път марсианска скала посредством роботизираната си ръка на 22 септември. Специалния камък е наречен "Jake Matijevic" и съвсем скоро се очаква да узнаем неговия химичен състав.

След съвсем малко преместване за да се получи "една ръка" разстояние от приличащата на правилна пирамида скала, специалният спектрометър "APXS" осъществи контакт с нея. Това се случи по време на 46-тия Сол.

Освен APXS, са получени множество изображения от геоложката камера "MAHLI", които разкриват камъка в много близък план. Другият активен инструмент е бил "ChemCam", който също е извършил оценка на химическият състав на минералите изграждащи скалата. Данните от APXS и ChemCam ще осигурят кръстосаното калибриране на двата инструмента.

След облъчването от лазера на ChemCam, анализа на Matijevic приключи на Сол 48 (24-ти септември), като същия ден апарата е осъществил най-дългият си преход по повърхността на Марс - цели 42 метра в посока областта "Glenelg".
Увеличаване Image credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Това изображение съчетава три фотографии, направени от геоложката лупа - "MAHLI". Трите експозиции са направени по време на 47-ия сол от работата на ровъра по повърхността на Марс (23-ти септември).

Най-напред камерата е заснела скалата от разстояние 25 сантиметра (най-голямото изображение), след това от около 5 сантиметра и около 2,5 сантиметра. Серията изображения вложени едно в друго е възможна благодарение на регулируемия фокус на камерата. Снимките разкриват че Matijevic притежава сравнително гладка, сива и набръчката повърхност, която отразява слънчевата светлина. Червеникав прах се събира между гънките на скалата. Най-вероятно Matijevic ще се окаже вулканична и съответно безинтересна скала, то тя е избрана за първа цел защото нейната монотонност позволява на научния екип да сравни резултатите между двата спектрометъра.
Увеличаване Image credit: NASA/JPL-Caltech

Това изображение е от дясната навигационна камера и показва как роботизираната ръка на Куриозити за първи път изследва скала на Марс.

  • 1275
  • 0
  • Sep 25, 2012

Коментар
Подобни публикации