spacebg covers

Марс Одисей е променил орбитата си
Мисия: Mars Odyssey


Увеличаване Марс Одисей преминава над южния полюс на Марс. Image credit: NASA/JPL

Космическият кораб "Марс Одисей" е променил орбитата си, за да помогне на учените да направят първите систематични наблюдения на сутрешните мъгли, облаците и повърхностното заскрежаване на Марс.

Маневрата е осъществена във вторник, 11-ти февруари, но желаната геометрия корабът ще достигне много бавно, чак през ноември 2015-та. Тази позиция ще предостави възможността да се наблюдават промените, които настъпват в хиляди места по повърхността на червената планета след изгрев и залез слънце. Наблюденията биха могли да доведат до изучаването състава на почвата и различните температурни процеси, както и сезонните потоци наблюдавани в някои стръмни склонове, или гейзерите задвижвани от пролетното размразяване на въглеродния диоксид в близост до полюсите на Марс.

Нито един космически кораб от 1976 г. насам не е летял в орбитален модел, позволяващ изучаване на повърхността на червената планета сутринта, когато земята се огрява от дневната светлина. До момента Марс Експрес на ЕКА е предоставил няколко оскъдни гледки на сутрешните мъгли на Марс, но те са правени от следобедната страна, когато гледката към повърхността е по-неясна.

Одисей вече е стар космически апарат. Неговата мисия стартира през 2001 г. и започна своята научна мисия преди 12 години. Това го превръща в най-дълго работещия космически кораб, който някога е изследвал Марс.

Сега, този ветеран за пореден път е изпълнил точно това, което се иска от него - той е активирал и четирите си двигателя за 29 секунди. Одисей лети в полярна орбита и е синхронизиран със Слънцето. През първите шест години от своята мисия, когато корабът е прелитал от северния до южния полюс, той е наблюдавал повърхността в местно слънчева време около 17:00 часа. Когато е потеглял от юг към север, времето под него е било около 5 часа сутринта. Тази орбитална особеност е била необходима за гамалъчевия спектрометър, който трябва да се охлади, когато не се огрява от Слънцето. Този инструмент картографира водорода в близост до повърхността, който почти винаги се свързва с водната молекула. По този начин, апаратът е направил важни открития как се разпределя водния лед и други елементи на Марс.

По-късно, Одисея е работил в продължение на три години в 4:00 часова орбита. Това условие е предимство за минералното картографиране от "Thermal Imaging System" (THEMIS). Когато е 16:00 часа следобед, топлината или инфрачервените сигнали носеща информация за състава на скалите, по-лесно се идентифицира. Това разпределение във времето, обаче добавя допълнителен стрес в електроенергийната система на апарата. Той попада за дълго време в сянката на планетата, където слънчевите панели са непродуктивни. Заради това, когато изпълнява свръхважната задача - осъществяване на радио - релейна подкрепа при кацането на "Кюриозити" през 2012 год., той отново се придвижва бавно към по-късните часове на деня, за да забави стареенето на акумулаторите си.

Новата проектна орбита, която е предложена от научния екип на "THEMIS", е корабът да заеме такава позиция, която ще му позволи да наблюдава повърхността в 18:00 часа вечерта, когато се движи от юг към север и около 6:45 ч. от север към юг. Това означава, че Одисей ще наблюдава повърхността точно след изгрева на Слънцето. Никой досега не е наблюдавал Марс по този начин и учените са нетърпеливи да установят какви чудеса се случват тогава.

Предвижда се, още една маневра през ноември 2015 г., която ще заключи апарата в 6:45 часа местно време. След това, Одисей ще притежава още 9-10 години живот при прогнозните годишни темпове на потребление на горивото. В допълнение към своята научна програма, Одисея е много важен апарат защото служи като важен комуникационен предавател за космическите апарати работещи на повърхността на Марс.

Увеличаване Това изображение е направено от "Viking Orbiter 1" на 17-ти август 1976 г.. То показва водно-ледени облаци в района на "Valles Marineris" през сутринта. Севера е в горния ляв ъгъл, а цялата сцена обхваща около 1000 кв. км територия. Въпреки че няколко наблюдения по това време са осъществени от Викинг и Марс Експрес, нито една космическа мисия не е изучавала систематично тези сутрешни структури. Сега, Марс Одисей ще е първият апарат, който ще се закотви точно след изгрев слънце на Марс и дълги години ще наблюдава сутрешните мъгли облаци и скреж. Image Credit: NASA/JPL


  • 1192
  • 0
  • Feb 18, 2014

Коментар
Подобни публикации