spacebg covers

Месинджър катастрофира върху Меркурий
Мисия: Messenger - изследване на Меркурий


Мисията достигна до планирания, но въпреки това драматичен край в четвъртък. Тогава, космическият кораб се разби върху повърхността на планетата с приблизително 13 500 км/час, като най-вероятно е създал нов кратер.

Потвърждението за края на операциите идва само няколко минути по-късно, когато екипът не е засякъл радиосигнал, когато сондата трябва да излезе от сянката на планетата. Това е краят на една свръх успешна мисия, която ще продължи да предоставя на учените нови резултати защото сега започва следващата фаза - анализирането на данните и съответно разнищването тайните на Меркурий.

Преди да катастрофира, космическият кораб е прелетял само на няколко километра над един пълен с лава басейн, след което се е ударил формирайки кратер с размер около 15 метра. Земните телескопи не са успели да уловят събитието, защото сондата е срещнала обратната страна на планетата. Същото се отнася и за спътниковите телескопи, те не са наблюдавали въздействието, заради близостта на Меркурий до Слънцето, което ще повреди оптиката.

Мисията стартира на 3 август 2004 год. и достигна Меркурий на 17 март, 2011 г. Въпреки че приключи своите основни научни цели през март 2012 год., мисията бе удължена два пъти, което позволи апаратът да заснемате част от повърхността и да събере данни в безпрецедентни подробности.

По време на последното разширение, Месинджър навлезе в кампания, която позволи прелитането само от 5 до 35 км от повърхността на планетата. Преди да катастрофира, корабът също е предприел осем дръзки маневри, които са позволили събирането на уникални данни за земната кора, магнитното поле и ледовете в полярните кратери. Но след изчерпването на горивото се изчерпват всички възможности за увеличаване на надморската височина. Най-накрая, напълно функциониращия и в отлично здраве космически кораб се разби върху повърхността.

Сам по себе си, Месинджър е забележителен апарат. Сондата функционира почти десетилетие в една изключително враждебна среда изпълнена с топлина, радиация и един постоянен поток от слънчеви частици. Сред многобройните постижения, мисията определя състава на повърхността на Меркурий, разкрива геоложката история, открива и картографира вътрешното магнитно поле на планетата, и най-накрая открива полярните депозити от воден лед.


  • 1151
  • 0
  • May 5, 2015

Коментар
Подобни публикации