spacebg covers

мисията -deep impact- приключи- новината е неочаквана понеже б
Мисия: Deep Impact


Мисията "Deep Impact" приключи!

Новината е неочаквана, понеже беше почти сигурно, че космическият апарат ще получи нова, трета задача да изследва космическо тяло във вътрешната Слънчева система. Но понякога се случват обрати - след почти 9 години в космоса, корабът вече не е в състояние да комуникира със Земята. Това е най-лошото нещо, което може да се случи с която и да е космическа мисия. Инженерите казват, че последния сигнал получен от апарата е на 8-ми август.
Увеличаване Image Credit: NASA/JPL-CaltechВече официално бракуван, "Deep Impact" е най - дълготрайната мисия в историята кометните изследвания - космическият кораб е изминал цели 7.58 милиарда км. За този период, апаратът е изследвал две комети и е изпратил около 500 000 снимки на небесни обекти.

Всичко започва през януари 2005 г., когато корабът пропътува около 431 000 000 км до околностите на кометата "Темпъл 1". На 4-ти юли 2005 г. посредством специален механизъм нанесе сериозен удар върху ядрото на кометата. Това предизвика материята, иначе скрита под повърхността да бъде изхвърлена в космоса, където вече може да се изследва от телескопите и апаратурата на космическия кораб. Шестнадесет дни след тази среща, навигаторите го поставят в траектория, която го отвежда обратно покрай Земята.

След това, в края на декември 2007 г. сондата пое курс към друга комета - "Хартли 2", която достигна през ноември 2010 г. След тази среща на 4-ти ноември 2010 год., приключи и втората разширена мисия. Докато пътуваше към нея, апаратът наблюдава шест различни звезди, за да потвърди наличието на планети в орбита около тях. Също така, направи множество снимки и данни на Земята, Луната и Марс. Тези научни данни помогнаха да се потвърди наличието на вода на Луната. Освен това, учените търсеха в тях подписа на метан на Марс. Една поредица от изображения показват спираща дъха гледка към Луната, която преминава транзитно пред диска на Земята.

През януари 2012 г., Deep Impact придоби изображения на все още далечната комета "C/2009 P1" и за първи път изследва съставът и. Всъщност, по време на дългите космически пътешествия, корабът е бил постоянно активен и се е използвал като истинска астрономическа обсерватория. Заснети са множество звезди, галактики и други обекти от нови уникални точки в космоса.

След загубата на контакта, научният екип е прекарал няколко седмици в опити да съживи бордовите системи. Точната причина за аварията не е известна, но все пак анализите разкриват потенциален проблем в маркирането на компютърното време. Това може да доведе до загуба на контрол и произволна ориентация. Това означава, че радиоантените сочат другаде, а не към Земята. По този начин, апаратът нито приема нито изпраща команди. Друг проблем е, че слънчевите панели не произвеждат енергия. Ако това се е случило, съвсем за кратко акумулаторите са изтощени, след което ниските температури разрушават бордовото оборудване.

По всичко си личи, че това е краят. Но въпреки това, всеки член от мисията е на мнение, че Deep Impact е постигнал много повече, отколкото всеки си е представял. Въпреки че в момента корабът е напълно преобърнат и съответно мъртъв, данните които е изпратил са истинска съкровищница, които ще бъдат източник на проучване години напред.

  • 1336
  • 0
  • Sep 23, 2013

Коментар
Подобни публикации