Реклама

мисията -ladee- вече не съществува космическият кораб се разби в
Мисия: Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE)


Мисията "LADEE" вече не съществува.

Космическият кораб се разби в повърхността на Луната на 17 април, какъвто всъщност е края на всяка орбитална лунна мисия, когато се изчерпа горивото. По пътя си надолу обаче, апаратът е произвеждал все по интересни данни. Когато се приближава към повърхността, концентрацията на молекулите се увеличава и според ръководителя на проекта, последните дни на мисията са се оказали много продуктивни, както всъщност се очакваше.
Image Credit: NASA Ames / Dana BerryНаучните инструменти на LADEE са работили непрекъснато почти до вечерта на 17 апр, 2014, когато е била катастрофата в опит да съберат възможно най-много данни при възможно най-ниска надморска височина. Получените по този начин данни произхождат само от няколко километра надморска височина и тяхното проучване обещава интересни резултати. За сега ранните резултати показват, че "LADEE" е бил достатъчно ниско, за да види някои нови неща, включително увеличение плътността на прахта и евентуално нови атмосферни видове.

Успехът е забележителен, защото в невероятна надпревара с времето, научния екип е успял да източи всички научни файлове само няколко минути преди катастрофата. Това класира тази мисия като "изключително успешна" и ние можем да поздравим екипът за добре свършената работа. Сега остава да чакаме научните резултати, публикациите за които тепърва ще предстоят.

Но вече е освободен първият набор от данни, а ефектът не идва от научните инструменти, а по-скоро от инженерната камера. Този прибор е предназначен за навигация, наблюдавайки звездите, чрез него космическият кораб сам определя своята ориентация в космоса. Подобни специализирани камери работят на почти всеки съвременен космически апарат. Може би повреда точно на този датчик е причината за неуспеха на руската мисия "Фобос Грунт".

В края на мисията, тази камера е използвана по един забележим начин, тя е наблюдавала как Слънцето изгрява над лунния хоризонт. Такава задача е необичайна за подобен инструмент, защото основната му цел е да наблюдава открития космос и да следи позицията на определени звезди.

Целта на тези необичайни снимки обаче е, да се види въпросното сияние точно преди изгрев слънце, наблюдавани от космонавтите от програмата "Аполо". Но за съжаление изображенията от тази камера не изглежда да съдържат подобни данни.

Но въпреки всичко, все пак генерираните изображения показват разсеяна светлина, която се дължи на космическият прах който отразява лъчите от Слънцето. Подобно явление е наблюдавано отдавна на Земята и то е известно като "зодиакална светлина" точно след залез слънце. Смята се, че праховите зърна отделяни от кометите са отговорни за това. Сега, наблюдавайки същото явление от друга точка освен Земята е късче научна информация. Лещовидна форма на лунната зодиакалния светлината, наблюдавана от LADEE потвърждава, че прахта притежава тенденцията да бъде по-концентрирана в близост до орбиталната равнина на планетите. Учените казват, че през следващите седмици и месеци ще анализират внимателно всеки пиксел от тези снимки, като целта е да изстискат всичко ново относно лунния и космическия прах.

Но докато в науката романтика не съществува, за нас, изгрева на Слънцето наблюдавано от Луната е също толкова впечатляващ, както подобни гледки от Земята и Марс. Това е един красив и достоен край на мисията.

наса удължава мисията -ladee-...

наса удължава мисията -ladee-  мисията която изследва състава на

НАСА удължава мисията "LADEE". Мисията, която изследва състава на тънката лунна атмосфера е одобрена за удължаване с...

предстои нова мисия до луната-...

предстои нова мисия до луната-  lunar atmosphere and dust environment explore

Предстои нова мисия до Луната! Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) е малък космически апарат, койт...

мисията -ladee- вече не същест...

мисията -ladee- вече не съществува  космическият кораб се разби в

Мисията "LADEE" вече не съществува. Космическият кораб се разби в повърхността на Луната на 17 април, какъвто всъщно...

ladee се приближава към своя к...

ladee се приближава към своя край  -lunar atmosphere and dust environme

LADEE се приближава към своя край. "Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer" (LADEE) постепенно понижава своят...