spacebg covers

млечния път може да съдържа милиарди скалисти екзопланети в обитаемата зона около червените звезди


Млечния път може да съдържа милиарди скалисти екзопланети в обитаемата зона около червените звезди джуджета.

Според нов резултат, получен от търсача на екзопланети "HARPS", излиза че Млечния път гъмжи от скалисти планети разположени в обитаемата зона около бледите червени звезди-джуджета. Международен екип от астрономи, дори изчислява, че има десетки милиарди планети от този тип в галактиката. А най-вероятно в непосредствена близост до Слънцето, техния брой е около 100. Този резултат е първата директна оценка на количеството супер-земи около червени джуджета, които са около 80% от звездите в Млечния път.

Тази оценка на броя на леките планетите е направена въз основа наблюденията на HARPS спектрографа инсталиран на 3,6-метровия телескоп на ESO в обсерваторията Ла Сила в Чили. Резултата показва, че планетите са навсякъде в нашата галактика.

Екипът на HARPS търси екзопланети в орбита около най-често срещания вид звезди в Млечния път - червените джуджета. Тези звезди са бледи и хладни в сравнение със Слънцето, но се срещат много често и имат дълъг живот, като в крайна сметка на тях се пада 80% от всички звезди в Млечния път.
Credit: ESO/L. Calçada

Новите резултати сочат, че около 40% от всички червени джуджета имат супер-земя, обикаляща в обитаемата зона. Това е тясната ивица от космоса около звездата, където теоретично може да съществува течна вода. И понеже в млечния път има около 160 млрд. червени джуджета, това води до удивителния резултат, че броя на скалистите планети, по-големи от Земята, разположени в обитаемата зона всъщност са милиарди само в нашата галактика.

Екипът на HARPS е изучил внимателно подбран набор от 102 червени джуджета от южното небе в продължение на шест години. От това, са открити общо девет супер-земи (планети с маси между една и десет пъти тази на Земята), включително две разположени точно в средата на обитаемите зони - Gliese 581d и Gliese 667с съответно.

Чрез комбиниране на всички данни, екипът е в състояние да определи статистически колко чести са различните видове планети около червените джуджета. Получения резултат е, че честотата на възникване на супер-земи в обитаемата зона е 41%, който процент може да варира от 28% до 95%.

От друга страна, по-масивните планети - подобни на Юпитер и Сатурн, са открити като "редки" около червените джуджета. По-малко от 12% от тях се очаква да имат гигантски планети с маси между 100 и 1000 пъти тази на Земята.

Тъй като има много червени джуджета близо до Слънцето, новата оценка означава, че вероятния брой на супер-земите в обитаемата зона, разположени до 30 светлинни години в пространството е 100.

Всичко това е добре, но има една неприятност. Обитаемата зона около червено джудже е много по-близо до звездата, отколкото Земята до Слънцето. Освен това червените джуджета са известни със внезапните изригвания, които могат редовно да изпепеляват планетата с рентгенови лъчи или ултравиолетова радиация.

Една от планетите, открити в изследването на HARPS - Gliese 667 C е разположена близо до центъра на обитаемата зона. Въпреки, че тази планета е повече от четири пъти по-тежка от Земята, тя е най-близкия близнак на нашата планета открита до сега във Вселената. На нея, почти със сигурност съществуват условията, които са необходими за съществуването на течна вода на повърхността. Тя е втората супер-земя в обитаемата зона около червено джудже, открита от HARPS, след Gliese 581d, която беше обявена през 2007 г. и потвърдена през 2009 г.

Учените казват, че след като вече знаят, че съществуват много супер-земи около близките червени джуджета, трябва да започнат да идентифицират повече от тях, както с HARPS, така и с бъдещи по-усъвършенствани инструменти. Някои от тези планети се очаква да преминат пред тяхната майка звезда. Това ще позволи вълнуващата възможност, да се изучи състава на нейната атмосферата, което от своя страна би могло да разкрие признаците на живота (наличието на свободен кислород и метан).

Засега, лично мен ме успокоява факта, че както сочи резултата, откриването на земеподобни планети е достъпно от наземни и не чак толкова скъпи инструменти (HARPS е високотехнологичен инструмент, но работи върху "нормален" телескоп), каквито са космическите, които съвсем скоро очаквам да станат "лукс", както са тръгнали нещата в големите космически агенции...

Източник: ЕСО

  • 1583
  • 0
  • Apr 11, 2012

Коментар
Подобни публикации