spacebg covers

мощната стерео камера на марс експрес е фотографирала част от забележителния регион на марс - -quot
Мисия: Mars Express


Мощната стерео камера на Марс Експрес е фотографирала част от забележителния регион на Марс - "Reull Vallis".

Веднага прави впечатление отдавна пресъхналото речно корито, останало от времената когато водата се е транспортирала от височините "Promethei Terra" към огромния басейн "Hellas".
ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

Криволичещата структура се простира на почти 1500 км през марсианския пейзаж и е свързана с многобройни притоци, единият от които ясно се вижда на изображението. Канала първоначално е издълбан от течната вода, която е изчезнала в периода между 3,5 млрд. и 1,8 млрд. години назад в историята.

Ръбовете на реката са особено остри и стръмни, а дъното се отличава с паралелни надлъжни функции. Учените смятат, че тези структури са образувани, когато през канала са се придвижвали ледени парчета по време на амазонския период, който всъщност продължава и до днес. Подобни линейни структури за които се смята, че са богати на лед също могат да бъдат видени в много от околните кратери.

От дясно (в северната част) на изображението се виждат височините "Promethei Terra". Техните високи и заоблени планини се издигат на около 2500 m над околните равнини. На перспективата се вижда една от тези планини, която е запълнила с утайки кратер, образувал се в нейното подножие. Този район показва поразителна прилика с регионите засегнати от заледяване на Земята. Например, във вътрешността на утайката и по стените на кратера се забелязват кръговати структури, които са характерни за ледниците. Смята се, че това може да представлява бивш високопланински лед, който постепенно е сублимирал или просто е изчезнал в един момент от историята.

Морфологията на Reull Vallis предполага, че там е съществувала разнообразна и сложна история, която прилича на ледниковата дейност на Земята. Тези аналогии предоставят на геолозите проблясъци за миналото на Червената планета, което изглежда прилича на част от миналото на собствения ни свят.
сайтът на ЕКА. Някои от файловете са много големи, но за сметка на това, гледките са красиви.
",""] } } }) })