spacebg covers

набелязаха нова цел за кюриосити следващите дни роувърът ще се придвижи къ
Мисия: Mars Science Laboratory


Набелязаха нова цел за Кюриосити.

Следващите дни, роувърът ще се придвижи към специално избрана цел, където ще осъществи втория извънземен сондаж в историята на космонавтиката.

Новата цел се нарича "Камберленд" и тя се намира на около 2,75 метра западно от скалата, където Кюриосити осъществи първия отвор в скалата "Джон Клайн" през февруари. Да припомним, че тези скали са част от плитката депресия "Йелоунайф Бaй" която по всичко личи че някога е била под вода.
Увеличаване Тази скала е наречена "Cumberland" и тя е избрана за втора цел за сондиране от екипът управляващ мисията "Кюриосити".Второто сондиране е предназначено да потвърди резултатите от първото. Въпреки че Камберленд и Джон Клайн са много сходни, изглежда че на новото място се срещат повече устойчиви на ерозия гранули, които причиняват повърхностни нащърбвания. Неравностите са конкреции или бучки от минерали, които са се образували, когато скалата е била потопена под вода много отдавна. Анализа на проба, съдържаща повече материал от тези конкреции, може да предостави информация за променливостта на скалистия слой, който е общ за двата сондажа.

Инженерите от JPL наскоро завършиха ъпдейта на бордовия софтуер и след четири седмици почивка, марсоходът отново ще възобнови работата си. До сега, Кюриосити е извършвал само мониторинг на марсианската околна среда и към него не са изпращани команди защото Слънцето беше точно между Земята и Марс и блокираше сигнала.

Вече изминаха девет месеца от двугодишната основна мисия на Кюриосити. След като осъществи второто пробиване марсоходът ще предприеме още няколко други проучвания в близката околност. След това се очаква да предприеме дългото пътуване към подножието на Шарп.

  • 1086
  • 0
  • May 13, 2013

Коментар
Подобни публикации