spacebg covers

най-новата космическа рентгенова обсерватория -nustar- осъществи първия поглед към гигант
Мисия: NuSTAR


Най-новата космическа рентгенова обсерватория "NuSTAR" осъществи първия поглед към гигантската черна дупка в центъра на Млечния път.

NuSTAR стартира 13-ти юни и апарата е единствения телескоп, способен да произвежда фокусирани изображения направени в най-енергичните рентгенови лъчи. Първия наблюдаван обект е свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика. Тя първоначално е открита като мощен радиоизточник съвпадащ с центъра на млечния път, който се намира в съзвездието стрелец. Източника е кръстен "Стрелец A".

В сравнение с гигантските черни дупки в центровете на другите галактики, Стрелец A е относително спокойна. Другите централни дупки поглъщат преминаващите покрай тях звезди при който процес се отделя огромно количество енергия. Нашата, със сигурност е погълнала доста материя през дългата си история - изглежда че тя е най-старата стабилна структура в галактиката, но в момента е преустановила всякаква активност.

Сега погледната от най-модерния телескоп работещ в рентгенови лъчи, черната дупка се разкрива не чак толкова спокойна. Лъчението произлиза от най-близките региони до хоризонта на събитията, където частиците се ускоряват до почти скоростта на светлината. Там температурата е около 100 милиона градуса и тя е причината за много твърдата рентгенова радиация, която е уловил телескопа.

Учените отдавна са изградили теории, че огромните черни дупки на "диета" трябва да са източници на твърди рентгенови лъчи. Сега NuSTAR е първия телескоп с достатъчна чувствителност, който е открил тази радиация.

Астрономите казват, че следващата стъпка е комбинирането на новите данни от NuSTAR с едновременните наблюдения в други дължини на вълните. Това ще помогне да се изучи по-добре процесите и изобщо физиката която протича покрай границите на свръхмасивните черни дупки.
Увеличаване

NuSTAR направи първото фокусирано изображение на свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика. Фоново изображение е от космическия телескоп "Спицър" и то показва центъра на нашата галактика в инфрачервена светлина. Черната дупка ярката бяла точка. Тази светлина е изключително енергична и се излъчва от материя нагрята до колосалните 100 милиона градуса. В близост до нея се забелязва кръгло розово петно, което също е свръхгорещ газ принадлежащ към останка от свръхнова. Серията изображения от дясно показват леки пристъпи на дупката в продължение на два дни през юли. Image credit: NASA/JPL-Caltech

  • 1164
  • 0
  • Oct 24, 2012

Коментар
Подобни публикации