spacebg covers

наса избра мисия наследник на стардъст наса ще изстреля нов космически кора
Мисия: OSIRIS-REX


НАСА избра мисия наследник на Стардъст.

НАСА ще изстреля нов космически кораб към астероид през 2016 год. Предвижда се апарата да използва роботизирана ръка за да вземе проби, които могат да разяснят образуването на нашата слънчева система и как животът е започнал. Мисията, е наречена "Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer", или "OSIRIS-REx". Лично на мен името ми се вижда много сложно, затова по нашенски ще си я наричам просто "Озирис". Та така, подобно на японската мисия "Хаябуса" до астероида "Итокава", НАСА предвижда взетите проби да се доставят обратно на Земята.

По повод начинанието, шефа Чарлз Болден казва следното: "Това е важна стъпка в постигането на целите, очертани от президента Обама, да разшири влиянието ни извън ниската околоземна орбита в изследването на космоса. Роботизирани мисии като тази, ще проправят пътя на бъдещите човешки космически мисии до астероиди и други дълбоки дестинации в космоса."

НАСА избра Озирис след преглед на три копцепционни доклада за нови научни мисии. Другите две, са мисия която трябвало да върне проба от обратната страна на Луната и мисия до повърхността на Венера.
Увеличаване Концепционно изображение на Озирис. Credit: NASA/Goddard/University of ArizonaАстероидите са остатъци от първоначалния облак от който се е формирала Слънчевата система преди около 4,5 милиарда години. Като такива, те съдържат оригиналните материали на слънчевата мъглявина и могат да ни разкажат за условията при които се е родила нашата слънчева система.

След пътуване с продължителност четири години, Озирис ще се доближи до близко-земния астероид "1999 RQ36" през 2020год. Когато корабът се доближи на три мили от астероида ще започне да картографира цялата повърхност за период от шест месеца. Научният екип след това ще избере място, откъдето ръката на космическия апарат ще вземе проба. Космическия кораб постепенно ще се премества по-близо до това място, като ръката ще се разгъне за да вземе повече от две унции материал (към 100 грама), който ще върне на Земята през 2023 год. Мисията, заедно с ракетата-носител, се очаква да струва около 800 милиона долара.

Събраните проби ще се съхраняват в капсула, която ще се приземи в щата Юта през 2023 г. Дизайна на капсулата ще бъде подобен спрямо използваната от наскоро приключилата мисия "Стардъст", която върна за първи път частици от кометата "Wild 2" през 2006 година. В мисията Озирис пробите ще бъдат доставени за научни изследвания при спазване на строги планетарни защитни протоколи, след което ще им бъдат извършени ултраточни анализи.

RQ36 е около 1900 фута в диаметър, или приблизително това е размерът на пет футболни игрища. Този астероид се смята че представлява архив съдържащ детството на нашата слънчева система. Астероидът също така е вероятно да бъде богат на въглерод, който е ключов елемент в органичните молекули, необходими за живота. Също така органични молекули до момента са открити в метеорити и комети, което показва, че някои от съставките на живота са създадени в космоса. Учените искат да видят дали те се съдържат също и в RQ36.

Мисията за първи път ще проведе прецизно измерване на ефекта "Ярковски". Ефектът се изразява в малкото налягане което причинява слънчевата светлина върху астероида. Това малко налягане се натрупва с течение на времето, но то е неравномерно поради неправилната форма на астероида, затова то трябва да причини леко потрепване при ротацията. За да прогнозират пътя на даден астероид приближаващ Земята, учените трябва да разберат, как точно този ефект ще промени орбитата му. Озирис ще изследва орбитата на RQ36, като установи много точно нейната траектория. Това ще спомогне доста за разработката на бъдещи стратегии за смекчаване на възможните въздействия от небесни тела върху Земята.

Майкъл Дрейк от университета в Аризона е избран за главен изследовател на мисията. НАСА е възложила на Lockheed Martin Space Systems в Денвър да построи космическия кораб. Освен това в Озирис са включени инструменти които ще бъдат разработени университета в Аризона, държавния университет в Темпе и Канадската космическа агенция. Ames Research Center в Мофет Фийлд, Калифорния, Langley Research Center в Хамптън Вирджиния, и Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, също са включени. Научния екип е съставен от много учени от университети, частни и държавни агенции.

Това е третата мисия от новата програма на НАСА за изследване на слънчевата система. Първата е мисията "Нови Хоризонти", която стартира през 2006 година и ще пристигне в системата Плутон-Харон през юли 2015 г., след което да се надяваме, че ще посети и друг обект от Пояса на Куипер. Втората мисия е Джуно, която ще стартира през август, която ще стане първия космически апарат в полярна орбита около Юпитер, която ще проучи атмосферата на гигантската планета и нейното обкръжение.

Източник: НАСА

  • 1364
  • 0
  • Apr 5, 2012

Коментар
Подобни публикации