spacebg covers

насочена надолу камера монтирана в предната лява страна на бъдещият марсиански ровър -куриози
Мисия: Mars Science Laboratory


Насочена надолу камера, монтирана в предната лява страна на бъдещият марсиански ровър "Куриозити" ще покаже на феновете по целия свят безпрецедентното чувство при кацането на космическия кораб на Марс.

Mars Descent Imager, или "MARDI" ще започнете да записва видео с висока резолюция две минути преди кацането на повърхността през август 2012 год. Първоначалните кадри ще покажат топлинния щит, падащ на безопасно разстояние под ровъра, след това ще разкрият терена на Марс осветен от следобедната слънчева светлина. Първите сцени ще обхващат земите простиращи се на няколко километра, след което снимките ще покриват все по-малка площ всяка секунда.


Image Credit: NASA/JPL-Caltech

Пълноцветното видео най-вероятно ще включва разпъването на парашута (по-точно разклащането от това), след това активирането на небесния кран, който бавно ще спусне марсохода на повърхността.

Камерата ще улови как собствена сянка на космическия кораб, незабележима първоначално, ще става все по-голяма и ще пълзи от запад по земята. Сянката и ровъра ще се срещнат на мястото, което в крайния момент, ще изглежда като парче земя с големина на хавлиена кърпа.

Прахта вдигната от ракетните двигатели по време на разтоварването може да замъгли последните кадри с които ще завърши видеото, което ще бележи започването на мисията на Куриозити.

Всичко това ще се записва с четири кадъра в секунда с размери 1600 на 1200 пиксела, които ще се съхраняват безопасно в собствена флаш памет на камерата по време на кацането. Но главният изследовател на фотокамерата - Майкъл Малин, както и всички останали ще трябва да бъдат търпеливи. Куриозити ще бъде на около 250 милиона километра от Земята в този момент. Той ще изпрати снимки и други данни на Земята посредством един или два апарата в орбита, така че дневният обем от данни ще бъде ограничен. Данните ще бъдат получени на етапи, като получаването на пълния обем на видеото ще отнеме седмици, а може дори и месеци.

MARDI ще предостави информация за мястото на кацане и околностите му. Това ще подпомогне за по-лесното ориентиране на ровъра. Данните от спускането съпоставени със стотиците изображения които ще направи апарата ще определят интересните обекти към които ще се запъти.

Вложеният набор от изображения направени от голяма височина до нивото на земята ще позволи да се определи местоположението на марсохода. В допълнение, съчетаването на информацията от спускането с датчиците за движение ще позволи изчисляването скоростта на вятъра, засягаща пътя на космическият кораб надолу. Тези данни по-късно ще послужат за разработването и тестването бъдещи системи за безопасно разтоварване на Марс.

След кацане на Марс MARDI ще предлага възможност да се получат подробни изображения на земята под Ровъра, за прецизно проследяване на движението или за геоложки карти. Научният екип ще реши дали да използва тази възможност.

Източник: НАСА

  • 1618
  • 0
  • Mar 14, 2012

Коментар
Подобни публикации