Реклама

необичайно големи количества вода на чужда планета съвместните усилия на к
Мисия: Hubble Space Telescope


Необичайно големи количества вода на чужда планета.

Съвместните усилия на космическите телескопи "Хъбъл" и "Спицер" са идентифицирали големи количества вода в атмосферата на екзопланета с големината на Сатурн, отдалечена от нас на 700 светлинни години. Планетата е известна като "WASP-39b" и данните сочат, че тя съдържа три пъти повече вода отколкото на Сатурн.
Увеличаване Credits: NASA, ESA."WASP-39b" е с потенциала да предостави нови прозрения как и къде се образуват планетите около звездите. Изследователите са прогнозирали че на нея трябва да има вода, но те са изненадани от действителните количества, които откриват на този "горещ Сатурн". Това означава, че "WASP-39b" трябва да се е формирал различно от нашия Сатурн. Водното съдържание показва, че планетата действително се е развила далеч от звездата, където е била бомбардирана от множество ледени тела. Следователно, планетата вероятно е имала интересна еволюционна история. Най-вероятно е предприела епично пътуване през планетарната си система и може би е заличила планетарните обекти по пътя си.

Астрономите са анализирали атмосферните компоненти посредством изучаването на звездната светлина, от който процес ясно проличава водата, която е като пара в атмосферата. Използвайки "Хъбъл" и "Спитър" екипът е придобил най-пълния атмосферен спектър на екзопланетата, който е възможен с днешните технологии.

Системата е разположена в съзвездието "Дева" и се състои от една обикновена и тиха звезда, подобна на Слънцето. "WASP-39b" обикаля своето слънце веднъж на всеки четири дни. Планетата е разположена 20 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Земята до Слънцето. Както при почти всички подобни обекти, тя винаги обърната с една и съща страна към звездата си.

Температурата в дневната страна е 780 градуса по Целзий. Мощните ветрове обаче, пренасят топлината и към нощната страна като поддържат тъмната половина почти толкова гореща. Въпреки че се нарича "горещ Сатурн", WASP-39b не е известно да притежава пръстени. Вместо това тя се отличава с раздута атмосфера в която няма облаци с висока надморска височина, което позволява на астрономите да наблюдават дълбините и.

Откриването на вода е важна стъпка в изучаването на екзопланетите, но наблюденията с космическия телескоп "Джеймс Уеб" - планиран да започне работа през 2019 г., ще могат да предоставят информация за другия много интересен елемент - атмосферния въглерод. Той абсорбира светлината при по-дълги инфрачервени дължини на вълните, които Хъбъл не може да види. Чрез разбирането на количеството въглерод и кислород учените могат да научат повече за това къде и как се е формирала тази планета.

  • 454
  • 0
  • Mar 12, 2018

Коментар
Подобни публикации