Реклама

нещо много лошо се случва с yutu- в мястото на кацането на китайската лунна
Мисия: Chang'е 3


Нещо много лошо се случва с Yutu!

В мястото на кацането на китайската лунна мисия "Chang'e 3" отново е нощ и двата апарата - ландерът и луноходът отново спят. Само че, точно преди залеза, изглежда луноходът не се е позиционирал правилно. Yutu поставя единия слънчев панел под ъгъл по посока на изгряващото слънце. След това прибира в тялото си цветната камера и антената. След тези процедури сгъва другият слънчев панел над палубата, който в случая играе ролята на капак или изолиращ щит от космическият студ. В тази конфигурация, вътрешността се държи топла. Но според различни доклади, изглежда че нещо се е объркало и тази последователност не е изпълнена правилно.
Увеличаване Yutu спи на лунната повърхност, може би вече завинаги... Художествено изображение от китайски ентусиаст.За момента няма официално потвърждение, но ако това е вярно, трябва да кажем сбогом на лунохода. Според различни учени, апаратът няма никакъв шанс да издържи на двуседмичния космически студ "разпечатан"! Въпреки че това звучи като преждевременен край на тази мисия, Китай трябва да бъде доволен, защото това е най-първата китайска роувър и ландер мисия. Големите космически агенции са се представяли много по-зле, когато са прохождали в тази област. Китайският роувър работи повече от 40 дни на лунната повърхност и е изминал около 100 метра за този период.

Нищо че в момента спи, ландерът все още работи, макар и без неговата цветна камера, което изглежда е било планирано. В този момент трябва да изправя една грешка от миналия пост свързан с ултравиолетовата камера на ландера. Публикуваната снимка на околоземната плазма, всъщност е било компютърната симулация. Това е изображението, което съдържа истинските данни от камерата:
Увеличаване Chinese Academy of Sciences


  • 1279
  • 0
  • Jan 28, 2014

Коментар
Подобни публикации