spacebg covers

Нова мисия на НАСА
Мисия: Wide-Field Infrared Survey Telescope (WFIRST)


Credit: NASA

След години подготвителни проучвания, НАСА официално стартира проект, предназначен да наблюдава вселената в инфрачервения спектър. Мисията е кръстена "Wide-Field Infrared Survey Telescope" (WFIRST) и се предвижда, тя да бъде 100 пъти по-мощна от космическия телескоп "Хъбъл". "WFIRST" ще помогне да се разгадаят тайните на тъмната енергия и тъмната материя, както и опознаването еволюцията на космоса. Освен това, очакванията са, телескопът да открие нови светове извън нашата слънчева система и да помогне за идентифицирането на планети, които биха могли да бъдат подходящи за живот.

"WFIRST" е следващия голям астрофизически проект на НАСА, след стартирането на "James Webb Space Telescope" през 2018 г. Обсерваторията ще изследва големи области от небето в близката инфрачервена светлина, за да отговори на основните въпроси относно структурата и еволюцията на Вселената. Обсерваторията ще носи инструменти с широко зрително поле, както и инструмент предназначен да блокира блясъка на отделни звезди, което ще разкрие слабата светлина на планетите, обикалящи около тях (коронограф).

Чувствителността и широкия поглед на телескопа, ще предостави възможността за търсене в голям мащаб на екзопланети, чрез наблюдение на яркостта на милиони звезди в препълнения център на нашата галактика. Това ще допълни работата, започната от мисията "Кеплер".

Използвайки множество техники, астрономите също ще използват WFIRST да следят колко тъмна енергия и тъмна материя са се отразили на еволюцията на нашата вселена. Тъмната енергия е мистериозно отрицателно налягане, което ускорява разширяването на Вселената. Тъмната материя е невидим материал, който представлява по-голямата част от веществото в нашата Вселена.

Чрез измерване разстоянията до хиляди свръхнови, астрономите картографират в детайли, как космическата експанзия се е увеличила с времето. "WFIRST" ще е абсолютно способен да измери точните форми, позиции и разстояния до милиони галактики, както и да проследи разпространението и развитието на космически структури, включително галактични купове и тъмна материя, която ги придружава.

Планът е, WFIRST да стартира в средата на 2020-те. Обсерваторията ще започне да функционира след пътуване до гравитационната точка на равновесие, известна като "L2", в която се уравновесява гравитацията на Слънцето и Земята. Тя се намира на около един и половина милиона километра в посока, точно срещу Слънцето.


  • 1389
  • 0
  • Feb 24, 2016

Коментар
Подобни публикации