spacebg covers

нова теория - повърхността на титан е оформена от климата а не от ледени вулкани
Мисия: Cassini–Huygens


Нова теория - повърхността на Титан е оформена от климата, а не от ледени вулкани.

Какво формира релефа на вечно забулената повърхност на Титан е много интересен въпрос. Скорошен анализ на данни събрани от космическия кораб "Касини" показват, че Титан може да бъде много по-геоложки активен отколкото учените подозират домомента. Тази активност ще се изразява в образуването на ледени вулкани, които непрекъснато ще преобразяват повърхността. Но в статия, публикувана наскоро в списание "Икар" от двама учени, са заключили, че Титан може вече да се е охладил достатъчно, за да не може да образува ледени вулкани.

"Ще бъде фантастично да се намерят убедителни доказателства, които ясно показват, че Титан има вътрешен източник на топлина, която образува ледени вулкани, както и потоци от ледена лава съответно", казва Джеф Мур, водещ автор на новото изследване. "Но ние откриваме, че доказателствата до този момент не са достатъчно убедителни и последните проучвания на вътрешността на Титан отслабват възможността за вулкани."
Credit: NASA/JPL/University of Arizona

Областа "Sotra Facula" на Титан. Лявото изображение е получено от визуалния и инфрачервен спектрометър на Касини на 26 октомври 2004 год. и е с резолюция 2 километра на пиксел. През 2005 г. учените тълкуват "Sotra Facula" като леден вулкан. Дясното изображение показва радарно картокрафиране на същата структура през май 2008 г., но с много по-висока разделителна способност от 300 метра за пиксел. Учените сега смятат, че тази структура е невзрачна пречка заобиколена от брулени от вятъра пясъчни дюни, подобни на тези, които често се срещат в този район на Титан. На радарните снимки предметите изглеждат ярки, когато са наклонени към космическия кораб или са с неравни повърхности.
НАСА

  • 1076
  • 0
  • Mar 23, 2012

Коментар
Подобни публикации