нови изследвания на наса показват че въглерода постепенно намаля на марс


Нови изследвания на НАСА показват, че въглерода постепенно намаля на Марс.

Изследванията на метеорити от Марс, които са попаднали на Земята показват, че огромни молекули съдържащи въглерод може да произхождат от Червената планета. Както всички знаем, въглерода е ключовата съставка за живота на Земята. Тези макромолекули не са от биологичен произход, но са показатели, че някога на Марс е протичала комплексна въглеродна химия.

Новите данни идват от института "Карнеги", където група учени откриват въглеродни молекули разкриващи химичните процеси, които са протичали на Марс. Оказа се, че в скалните проби въглерода постепенно намаля. Това може да се дължи на свързването на тези молекули с водород и получените въглеводороди да са изчезнали от планетата много отдавна.
Увеличаване Тази скала е на 4.5 милиарда години. Тя е известна като метеорита "ALH84001", който се смята, че някога е бил част от Марс. Изследването на нейните вкаменелости предполагат, че примитивен живот на Марс може да е съществувал до преди 3,6 милиарда години. Image credit: NASA/JSC/Stanford University"Откритията показват, че съхраняването на по-малки количества въглеродни молекули е протичало през цялата история на планетата и процесите които са отговорни за това, може да са подобни на на процесите, които се наблюдават в древната Земя", казва Андрю Стийл - водещ изследовател и автор на научния доклад от Карнеги. "Разбирането на генезиса на тези не-биологични съдържащи въглерод макромолекули на Марс е от решаващо значение за разработването на бъдещи мисии, които ще целят откриването на доказателства за живот на съседната ни планета."

Намирането на молекули, които съдържат големи вериги от въглерод и водород е една от целите на минали и настоящи мисии на Марс. Такива молекули са били открити по-рано в метеорити от Марс, но учените не са съгласни за това как се формира въглерода в тях и дали неговия произход е от Марс. Новите данни предполагат, че някога Марс може да е произвеждал органични молекули.

"Въпреки, че това проучване не е натрупало доказателства, че Марс някога е бил способен да поддържа живот, то разрешава някои важни въпроси относно източниците на органичен въглерод на планетата", казва Мария Войтек, директор на астробиологичната програма на НАСА във Вашингтон. Новите резултати ще помогнат на марсохода "Куриозити", който трябва да пристигне през август, да открие органичния въглерод в местата където той се запазва.

Също има теории, според които големите макромолекули от въглерод, открити на марсианските метеорити може да са произлезли от замърсяване със земната пръст когато са попаднали на нашата планета.

Научния екип е изследвал 11 метеорити от период, простиращ се до около 4,2 милиарда години назад в историята на Марс. Те са открили големи въглеродни съединения в 10 от тях. Молекулите са намерени като зърна от кристализирали минерали.

След това, чрез масив от сложни техники екипът бил в състояние да покаже, че поне някои от макромолекулите са оригинални, а не са замърсяване от Земята.

Екипът също е изследвал и другите минерали в метеоритите, за да се установи произхода на въглеродните зърна преди пристигането на Земята. Анализа на кристалите обгръщащи въглеродните съединения показват, че най-вероятно въглеродът е създаден от вулканичната дейност на Марс. Резултатите също показват, че на Марс е протичала органична химия през по-голямата част от историята на планетата.

Главните резултати идват от изследването на метеорита ALH84001, който се смята, но все още не е доказано, че съдържа мощите на древния марсиански живот. Засега откритите органични макромолекули в него със сигурност са от небиологичен произход.

Изследвания показват, че на Марс има тенденция към намаляване на въглеродните съединения. Тези открития трябва да помогнат на учените, участващи в настоящите и бъдещи мисии до Марс, да правят разлики между не-биологично образувани въглеродни молекули от потенциален живот.

Източник: НАСА

  • 967
  • 0
  • May 25, 2012

Коментар
Подобни публикации