spacebg covers

нови наблюдения на прахови облаци носещи се зад земята може да помогнат на астрономите да открият з
Мисия: Spitzer Space Telescope


Нови наблюдения на прахови облаци носещи се зад Земята може да помогнат на астрономите да открият Земеподобни планети около далечни звезди. Космическия телескоп "Спицер" изследва структурата на този прах - нещо като прахова опашка зад Земята и измерва как прахта взаимодейства с нашата планета. Получените данни ще разкрият на астрономите как може да изглеждат планетите извън нашата Слънчева система. Тези прашни "опашки" може да разкрият присъствието на далечни планети, които са твърде малки за да се наблюдават пряко.

От началото на мисията си през 2003 г., Спицер се носи през фин облак от междупланетен прах от астероиди и комети в нашата Слънчева система. Тези частици прах за първи път са открити през 1984 г. от инфрачервения астрономически сателит (IRAS). Изображенията от IRAS показват, че прахта по принцип се разпространява из Слънчевата система, но това не става съвсем базразборно а сякаш преследва Земята в своята орбита.
Увеличаване Credit: NASA

Астрономите в крайна сметка правят извода, че когато една планета преминава в близост до прахови частици, нейното притегляне ги улавя в капан. Това създава пръстен от прах, който се наблюдава по целия път на планетата около Слънцето. Прахта е особено гъста в района след планетата.

Тези нови изследвания на Спицер се ръководят от астронома Bill Reach, който сега работи върху стратосферната обсерватория за Инфрачервена астрономия (София), и имат за цел да картографират праховия пръстен, както и да измерят неговата плътност. Всъщност облака представлява огромна структура в сравнение с малката Земя, който теоретично би могъл да се наблюдава от много милиони мили.

Работата на Reach може да се окаже жизненоважен нов инструмент за откриване на Земеподобни планети около други звезди. Търсенето на планета подобна на Земята е Светия Граал на планетарните изследователи. За съжаление, тези планети са много малки и много слаби спрямо приемащите ги звезди, което ги прави изключително трудни за откриване. От повече от 450 екзопланети открити досега, по-голямата част са огромни газови гиганти като Юпитер и нито един от тях не е толкова малка, колкото Земята.

Това показва, че астрономите засега не могат да открият малките планети, но може да търсят големи прашни пръстени около далечни звезди като доказателство, че планетите са там. Тези наблюдения от Spitzer са направени, преди телескопа да изразходи своята охладителна течност през май 2009 г., когато официално започва своята топла мисия.

Източник: Спицер

  • 1757
  • 0
  • May 3, 2012

Коментар
Подобни публикации