нови наблюдения от хершел показват странно усукан пръстен от плътен газ в центъра на нашата галакт
Мисия: Herschel Space Observatory


Нови наблюдения от Хершел показват странно, усукан пръстен от плътен газ в центъра на нашата галактика. Досега са известни само отделни части от този пръстен, който се простират върху повече от 600 светлинни години на небето. Погледа на Хершел, разкрива цялата структура за първи път, и забелязва странности, които карат астрономите да се чешат по главите.

"Ние сме разглеждали този район в центъра на Млечния път много пъти преди това в инфрачервения диапазон", каза Алберто Креспо от екипа на Хершел. "Но когато погледнахме към изображенията с висока резолюция, използвайки под милиметрова дължина на вълната от Хершел, забелязахме съвсем ясно пръстена." Детекторите на Хершел са подходящи, за наблюдаване на най-студените неща в нашата галактика.

Когато астрономите обръщат гигантския телескоп, за да разгледат центъра на нашата галактика, забелязват пръстена - плътна тръба от студен газ, примесен с прах, в която се образуват нови звезди.
Увеличаване Това е изображението от Хершел в което е открит пръстена. Структурата се появява като жълти канали от газ извиващ се около синия център. Image credit: ESA/NASA/JPL-CaltechНаблюдения с наземната Радио обсерватория в Япония, допълва резултатите от Хершел. Радио резултатите показват, че пръстена се движи заедно като едно цяло, с една и съща скорост, в сравнение с останалата част на галактиката.

Пръстенът се намира в центъра на бара на нашия Млечен път. Бара е район от звезди около самия център на галактиката от който произхождат спиралните ръкави. Тази лента всъщност е вътре в още по-голям пръстен. Други галактики също имат подобни барове и пръстени. Един класически пример за пръстен вътре в бара се намира в галактиката NGC 1097, заснета от Спицер.

Подробности за това как барове и пръстени се образуват в спиралните галактики, още не са добре разбрани, но има компютърни симулации, които демонстрират как гравитационните взаимодействия може да произвеждат структурите. Някои теории твърдят, че барове възникват от гравитационните взаимодействия между галактиките. Например, бара в центъра на нашата галактика Млечен път може да е образуван под влиянието на най-големия ни съсед - галактиката "Андромеда".

Астрономите казват, че центъра на тороидалния пръстен не съвпада с центъра на галактиката, а е леко отместен. Центъра на нашата галактика се счита че е около "Стрелец А", където се намира масивна черна дупка. Според Креспо, не е ясно защо двата центъра не съвпадат и има толкова много неща за изучаване в нашата галактика.

Източник: НАСА

  • 992
  • 0
  • Apr 4, 2012

Коментар
Подобни публикации