Реклама

нови прозрения относно централната издутина на млечния път в продължение н
Мисия: Hubble Space Telescope


Нови прозрения относно централната издутина на Млечния път.

В продължение на много години астрономите са смятали, че централната издутина на Млечния път е едно спокойно място, изградено предимно от стари звезди, които всъщност са най-ранните обитатели на нашата галактика или те са имали късмета да се заселят първи.

Само че, новите анализи на снимки от Хъбъл показват точно обратното - претъпкана среда, хаотични движения и звезди на всякаква възраст. Тези данни идват от нов анализ на около 10 000 обикновени звезди подобни на Слънцето. Излиза, че централното хало на нашата галактика е изключително динамично място, звездите там се движат подобно на пътници на натоварено летище. Това заключение се основава на девет години архивни данни от космическия телескоп Хъбъл.
Увеличаване Това е само малка извадка от претъпкания звезден център на Млечния път. Застаряващите червени гиганти съжителстват с по-бледите и по-млади слънцеподобни звезди - безброя жълти точици на снимката. Натрупаните архиви и нивото на технологиите е позволило, астрономите да определят видимото преместване на звездите, което показва движението им в централната издутина. Credits Image: NASA, ESAАстрономите също са открили, че движенията на звездите в издутината са различни, в зависимост от техния химическия състав. Звезди, богати на елементи по-тежки от водород и хелий имат по-малко разстроени движения но обикалят около галактическия център по-бързо от по-старите звезди, които имат дефицит на по-тежки елементи.

Съществуват много теории, които описват образуването на нашата галактика и централната издутина. Една от тях е, че централната издутина всъщност е най-първата галактика, която се е родила преди около 13 милиарда години. След това към нея са се залепяли още много други галактики постепенно формирайки днешния обширен Млечен път. В този случай всички звезди там трябва да са стари и да се движат сравнително еднакво.

Друга теория твърди, че централната изпъкналост се формира в по-късен етап от живота на галактиката, като бавно с течение на времето някои звезди имигрират от централната равнина и се натрупват около ядрото на галактиката. При този сценарий, някои от тези звезди могат да бъдат по-млади но не прекалено млади, може би второ или трето поколение звезди. Освен това, те трябва да се отличават с по-хаотични движения, отколкото ако са били групирани много отдавна в галактика и са обикаляли около общ гравитационен център.

За целта, астрономите са преровили архивната база на Хъбъл и са разделили звездите на снимките в две групи. Едната богати на желязо, другата бедни. След това изучават движенията им и извода е, че химически обогатените звезди се движат два пъти по-бързо от другата група.

Понастоящем само Хъбъл е с достатъчно остра разделителна способност, която да позволи да се измерят едновременното движение на хиляди слънцеобразни звезди на разстоянието до центърът на галактиката, което е около 26 000 светлинни години. Преди този анализ, движенията на тези звезди не са били известни, но на такова гигантско разстояние е било нужно време, за да се засекат преместванията на позициите на тези слаби звезди на снимките.

Астрономите са изучили слънце-подобните звезди, защото те са много изобилни и лесно се заснемат от Хъбъл. Предишни наблюдения са изучавали по-ярки и застаряващи червени гиганти, които обаче не се срещат толкова често и представляват кратък епизод от живота на звездите.

Как се е формирала издутината винаги е бил интересен въпрос, защото тя представлява област с големина приблизително една десета от диаметъра на Млечния път, изпълнена с нестандартни звезди, които се движат извън централната равнина. Учените казват, че занапред нашите разбирания за нея само ще се подобряват, защото архивната база непрекъснато се обогатява от все повече инструменти, които вече работят или ще заработят в близкото бъдеще.

Следващия етап е направата на триизмерен образ, който ще спомогне да се разбере богатата сложност на звездните популации в издутината.

  • 608
  • 0
  • Jan 25, 2018

Коментар
Подобни публикации