spacebg covers

ново изображение от хъбъл разкрива изящна светеща огърлица на небето обект
Мисия: Hubble Space Telescope


Ново изображение от Хъбъл разкрива изящна светеща огърлица на небето.

Обектът носи подходящото име "мъглявината Колие" и представлява наскоро открита планетарна мъглявина. Планетарните мъглявини са светещи останки от обикновени, подобни на Слънцето звезди. Мъглявината се състои от един ярък пръстен, с размери около 12 трилиона мили в диаметър, осеян с гъсти ярки възли от газ, които приличат на диаманти в колие. Възлите светят ярко защото поглъщат ултравиолетовата светлина от централните звезди.
Увеличи НАСА, ЕКА

В центъра на мъглявината е поместена двойка звезди, разположени в орбита много близо една до друга. Преди около 10 000 години едната застаряваща звезда е набъбнала толкова много, че е обгърнала другата. Това предизвикало другата звезда да се завърти толкова бързо, че голяма част от газообразния балон да се разшири още повече в космоса. Поради центробежната сила, повечето от газта е избягал по екватора на звездата като е образувал плътен пръстен.

Вградените светли възли са най-плътните кичури от газ. Звездите бясно се въртят една около друга, като описват орбитите си за малко по-малко от един ден. (За сравнение, най-близката планета до Слънцето - Меркурий обикаля за 88 дни). Колието се намира на 15 000 светлинни години от нас в съзвездието Sagitta (Arrow). Това съставно изображение е направено на 2 юли, 2011 г., от широкополевата камера 3 на Хъбъл , като синьото е блясъка на водорода, зеленото на кислорода и червеното на азота.

Източник: Хъбъл

  • 1324
  • 0
  • Mar 16, 2012

Коментар
Подобни публикации