Реклама

ново уникално изображение на сатурн- това е първата снимка която показва п
Мисия: Cassini–Huygens


Ново уникално изображение на Сатурн!

Това е първата снимка, която показва планетата в изцяло естествени цветове, на която също се виждат Земята, Венера и Марс. Тази нова панорама е сглобена от множество снимки придобити от Касини. Техният брой е общо 141, направени са от широкоъгълната камера. Общо те показват 651 591 км от космоса, което разстояние е достатъчно да покаже Сатурн и неговата система от пръстени (до Е-пръстена, който е втория по отдалеченост). За сравнение, това е почти двойно разстоянието Земя-Луна.
Увеличаване Нова впечатляваща панорама в естествени цветове от Касини. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SSI"В този великолепен изглед, Касини предлага цяла вселена от чудеса", казва Каролин Порко - ръководител екипа обработващ изображенията. Както може да се очаква, Земята се появява като ярка синя точка в долния десен ъгъл на Сатурн. Венера е светла точка в горния ляв ъгъл. Марс изглежда точно по същия начин погледнат с просто око от Земята - леко червена точка, над и отляво на Венера. Освен планетите се виждат и седем луни на Сатурн. От тях най-впечатляваща е Енцелад, от лявата страна на изображението. Дори, при леко увеличение се виждат ледените струи, които извират от южния полюс на тази луна.

E-пръстена блести като ореол около Сатурн и вътрешните пръстени. Той е толкова блед, че всъщност вижда най-добре когато космическият кораб е зад него и Слънцето. Тогава множеството ледени частици, от които е изграден, блестят - явление, което учените наричат "дифракция".

Освен гледката, тази мозайка притежава и научна значимост. Ако се увеличи контраста на цялата панорама и се промени баланса на белия цвят, тогава се виждат доказателства за трасиране на материалите в пръстените от малките луни "Anthe" и "Methone". Това е наблюдавано за първи път. Тази мозайка също осигурява значително количество висококачествени данни за дифузните пръстените, разкривайки най-различни интересни структури, които в момента учените се опитват да разберат. Е-пръстенът също се появява като много по-сложна структура, отколкото е смятан досега. В него се забелязват нарушения възникнали от гравитацията на Енцелад и отразената от тази луна слънчева светлина.

Касини не е правил много снимки на Земята, защото Слънцето е толкова близо до нашата планета, че пряката видимост ще повреди камерите. Затова, инженерите се въздържат да правят подобни снимки само когато Слънцето е зад диска на планетата. Последната такава добра възможност е била на 19 юли тази година.

Движейки се по сложни орбити около Сатурн, Касини проучва цялата система от всевъзможни ъгли. Сглобяването на най-доброто в една панорама всъщност показва изключителната красота на планетата. Касини стартира през 1997 г., и корабът изследва Сатурн вече повече от девет години. За жалост фаталната 2017 год. приближава, когато НАСА планира да катастрофира космическият апарат в горните слоеве на планетата, което ще бележи края на тази грандиозна мисия.

  • 1017
  • 0
  • Nov 13, 2013

Коментар
Подобни публикации