spacebg covers

огромен вихър по северния полюс на сатурн бурята на марс изглежда че стихв
Мисия: Cassini–Huygens


Огромен вихър по северния полюс на Сатурн.

Бурята на Марс изглежда че стихва, което си личи от смалените размери на прашното петно наблюдавано от орбита. Но за сметка на това, космическият кораб "Касини" наблюдава зараждането на огромен вихър в полярните региони на северното полукълбо на Сатурн.

В момента корабът се движи по наклонена орбита, която позволява да се наблюдават двата полюса на планетата. От новата перспектива са получени множество снимки показващи буреносни облаци и въртеливо движение в центъра на известния северен полярен шестоъгълник. Изглежда, че явлението е със сезонен характер, защото апаратът е наблюдавал същите явления и на южния полюс преди няколко години.

Касини е наблюдавал северния полюс и преди, но само в инфрачервените дължини на вълните, защото той беше потопен в зимна тъмнина. Но с промяната сезоните, Слънцето е започнало да се промъква все по на север и сега полюса е осветен.
Увеличаване Това е полярния вихър на Сатурн. Изображението е направено на 27-ми ноември 2012 г., от разстояние около 400 000 км. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science InstituteТези сезонни промени все по-осезателно се забелязват и на Титан. От началото на мисията си, Касини наблюдава постоянно издигане на въздуха над южния полюс. Но сега с напредването на есента, инструментите вече регистрират потъване на въздушните маси. Това е сигурен знак че предстоят драматични промени на тази луна.

В нашата слънчева система, само Земята, Венера, Марс и Титан притежават твърда повърхност и значителна атмосфера. Колкото и да се оплакваме, живеем в момент когато всяко от тези тела се изследва в реално време от космически апарат. Това предоставя невероятна база от данни за климатичните процеси протичащи на тези тела.

Всички модели предвиждат промени в атмосферата на Титан през интервали от 20 години и Касини най-накрая пряко ги наблюдава. Апаратът скоро наблюдава образуването на мъгла и атмосферен вихър, а сега наличието на вертикални ветрове там са сигурен знак за предстоящата глобална циркулация на въздуха.

Освен потъването на атмосферата, Касини е открил химически реакции протичащи до 600 км над повърхността на полюса. Това означава, че циркулацията се простира с около 100 км по-високо от очакваното. Компресията създадена от потъващия въздух измества долните слоеве, част от които се издигат на големи височини. Това е първата индикация за предстоящите глобални промени. Всъщност промени в обичайната циркулация учените забелязват още от август 2009 год, когато беше равноденствието. Но от тогава количеството на някои газове се е увеличило около 100 пъти, което е много по-отчетливо от всичко видяно досега на Титан.

Резултатите също показват, че високият слой мъгла (най-напред открита от мисията "Вояджър") не може да бъде толкова изолиран, както се смяташе до момента. В крайна сметка, сложната химия и вертикалното движение на въздуха се случва над този слой, затова той може да представлява мястото, където малките непрозрачни частици се комбинират в по-големи но по-прозрачни. Така образуваните тежки агрегати се спускат на долу и придават оранжевия оттенък на атмосферата.

Касини продължава да накланя орбитата си и това ще продължи още няколко месеца. От новата позиция корабът ще изследва главно полярните атмосфери на Титан и Сатурн, както и пръстените. Затова очакваме въпросните предстоящи промени да бъдат изучени детайлно.
Увеличаване По-контекстно изображение направено от широкоъгълната камера от същото разстояние. Вихърът е точно в центъра на огромния и непоклатим шестоъгълник. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

  • 1214
  • 0
  • Nov 29, 2012

Коментар
Подобни публикации