spacebg covers

огромен леден облак над южния полюс на титан касини е забелязал формиранет
Мисия: Cassini–Huygens


Огромен леден облак над южния полюс на Титан.

Касини е забелязал формирането на нов леден облак във високата атмосфера над южния полюс на Титан. Това е поредния знак, че там предстои смяна на сезоните, което ще доведе до радикални промени в атмосферата. Облакът е съставен от неизвестен лед и подобна структура отдавна виси над северния полюс, която в последно време замира.
Увеличаване Смяната сезоните на Титан създава нов облак над южния полюс на луната. Това изображение показва вихърът над южния полюс в естествени цветове. По-новия леден облак, за момента може да се наблюдава само в инфрачервените дължини на вълната, но очакванията са той да се сгъсти и скоро да се появи напълно видим за нас. Credit: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute / GSFCУчените свързват появата на този специален облак със зимните условия на луната. За това, неговата поява в юга в далечната инфрачервена светлина е доказателство, че предстои важен момент от глобалната въздушна циркулация на Титан. Когато Касини е пристигнал в системата на Сатурн, тогава е наблюдавал как топлия въздух в южното полукълбо се издига високо в атмосферата, където се транспортира до студения северен полюс. Там се охлажда, което води до спускане в по-долните слоеве и там се образуват ледените облаци. Подобен модел, пренася топлия и влажен въздух от тропиците към по-хладните средни ширини на Земята.

На тази база, учените са съставили модели, които прогнозират обръщането на тази циркулация, след като северния полюс започва да се затопля, а южния съответно да се охлажда. Официалният преход от зимата към пролетта за северните ширини настъпва през август 2009 год. Но тъй като всеки един от сезоните на Титан е с продължителност около седем и половина земни години, учените все още не знаят кога точно този обрат ще се случи и колко време ще отнеме.

Първите признаци за смяната идват в данните от началото на 2012 год. Тогава изображенията от инфрачервения спектрометър на Касини разкриват наличието на "полярна шапка" от мъгла и истински полярен вихър над южния полюс. И двете структури се свързват със студа в северния полюс, защото по същото време учените са наблюдавали наличие на усилена въздушна циркулация между двете полукълба. Нещо повече, измерването на атмосферната температура окончателно доказва потъването на въздуха в студения север и издигане около южния полюс.

Тогава, всеобщото мнение е било, че ясни признаци за смяната на сезоните трябва да се случат следващите шест месеца. Но въпреки очакванията появата на южния облак, предвестник на предстоящата зима, все не се случва. Това става чак сега, след три години и половина.

Макар и забавена, обратната атмосферна циркулация на Титан започва да се случва - все повече се издига въздух от севера и съответно потъва във все по-студения юг. За момента, съставът на леда в тези облаци не е установен, но учените смятат че това са прости химикали - метан, етан и циановодород.

Обратната циркулация се очаква да транспортира течностите от севера към юга. За напред върху южния полюс трябва да завалят порои, които ще изпълнят пресъхналите езера за сметка на топлия север, където течностите просто се изпаряват.

Нещото, което се случва на полюсите на Титан е аналогично с появата на озоновите дупки на Земята. На нашата планета, някои от веществата изпарени във високите полярни облаци освобождават хлор, който унищожава озона. Как същия процес ще се отрази във химията на атмосферата на Титан, все още не е известно, така че е важно да се научи колкото се може повече за наблюдавания феномен.

  • 1223
  • 1
  • Apr 12, 2013

Коментари
  • Емил Apr 13, 2013
    Страхотно изображение!!!
Коментар
Подобни публикации