spacebg covers

Огромен облак от газ съвсем скоро ще катастрофира върху нашата галактика
Мисия: Hubble Space Telescope


увеличаване Тази диаграма показва период от 100 милиона години - от времето на изхвърлянето на облака и повторното му завръщане. Credit: NASA, ESA

Въпреки че е невидима тази структура е добре известна на астрономите, още от 60-те години на миналия век. Астрономите смятат, че този облак е изхвърлен от Млечния път преди около 70 милиона години и сега той е в процес на повторно падане върху галактиката.

Нови наблюдения от Хъбъл показват, че облакът ще навлезе в пределите на Млечния път след около 30 милиона години. Скоростта на катастрофата ще бъде около 1 милион км за час и най-общо ще бъде доста зрелищно. Освен всеобщите сияния, там ще се образуват множество нови звезди - оценките са, че облакът съдържа достатъчно газ, за до се формират около 2 милиона слънца.

Това е пример, как нашата галактика се променя с течение на времето. Млечният път е много активно място, където газ може да бъде изхвърлен от едно място и след това да се върне обратно в друго.

Формата на облака наподобява на комета, която обаче е дълга около 11 000 светлинни години и е 2500 светлинни години широка. Ако тази структура можеше да се види във видима светлина, тя щеше се простира на небето с диаметър около 30 пъти по-голям, от размера на пълната луна.

Астрономите дълго време са смятали, че неговия произход може да е от неуспешна и беззвездна галактика, или да е просто газ, идващ от междугалактическото пространство. Но и при двата сценария, облакът ще съдържа основно водород и хелий и никакви по-тежки елементи, които се образуват в звездите, които очевидно липсват.

Хъбъл е успял за първи път да измери химическия състав на облака и по-специално съдържанието на сяра, който елемент се формира само в ядрата на звездите и никъде другаде.

Откритието е, че облакът е толкова богат на сяра, колкото са и външните региони на Млечния път - около 40 000 светлинни години от центъра на галактиката (и около 15 000 светлинни години по-далеч от Слънцето и Слънчевата система). Това означава, че облакът всъщност представлява изгорял материал от звезди. Изглежда, че структурата по някакви причини е била изхвърлена от Млечния път и сега се завръща обратно.

Естественият въпрос тогава е, какво бедствено събитие би могло да катапултира толкова материя от Млечния път и как галактиката е останала непокътната? Може би някакъв екзотичен обект, като буца тъмната материя например, е преминала през диска на нашата галактика и е изхвърлила материята. Но дори и тогава, смущенията които би оказала върху орбитите на звездите ще са изкрящо видими и днес, само след 70 милиона години. Астрономите се надяват, че бъдещите изследвания ще помогнат да се реши пъзелът.


  • 1754
  • 0
  • Feb 8, 2016

Коментар
Подобни публикации