spacebg covers

опортюнити е използвал благоприятна слънчевата светлина за да направи впечатляващо изображение на г
Мисия: Spirit and Opportunity


Опортюнити е използвал благоприятна слънчевата светлина за да направи впечатляващо изображение на гигантския кратер "Индевър".

Светлината пада под нисък ъгъл зад гърба на камерата. В резултат на това, ровъра образува сянка, която е видима на преден план в изображението. В далечината се вижда величествената гледка на гигантския кратер. Опортюнити в момента се намира на западния ръб на Индевър и е направил изображението гледайки на изток. Самия кратер е около 22 км в диаметър и неговия ръб се изследва от ровъра от август 2011 год.

Наблюдаваната панорама е представена в изкуствени цветове за да може да изпъкнат разликите на материалите изграждащи различните структури от повърхността, например тъмните дюни в дъното на кратера. Това отчасти придава воднистия оттенък на картината. Повечето от изображенията от които е изработена мозайката са направени на 9-ти март 2012 г. Тогава ровъра е бил стационарен с цел пестене на електроенергия, но все пак слънчевите панели са осигурили достатъчно мощност за направа на снимките.

В момента Опортюнити е напълно функционален и проучва петно от марсиански прах в близост до своето зимно "леговище" - Greeley Haven.
Увеличаване Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ.

За направа на снимките ровъра използва своята панорамната камера (Pancam) във времето между 16:30 и 17:00 местно време на Марс. Тогава Слънцето е било ниско над хоризонта, осигурявайки великолепна гледка на вътрешността на кратера. Повечето изображения са заснети през различни филтри центрирани в дължини на вълната от 753 нанометра (близо до инфрачервения диапазон), 535 нанометра (зелен цвят) и 432 нанометра (виолетов), които след това са комбинирани в публикуваната мозайка.

  • 1659
  • 1
  • May 23, 2012

Коментари
  • Bernd Dec 4, 2012
    Yup thatll do it You have my apperication
Коментар
Подобни публикации