spacebg covers

Опортюнити напуска Маратон и се натъква на интересни канали на Марс
Мисия: Spirit and Opportunity


Увеличаване

Опортюнити е направил тази панорама през Sol 4464 (14-ти Август, 2016), от която за първи път се забелязват каналите. Снимката е специално обработена, за да се видят по-добре различните геоложки елементи в нея. NASA / JPL-Caltech / Cornell / ASU


Опортюнити успешно прекара зимата и дори през август изпълни всички планувани научни задачи в долината "Маратон". Стария роувър успешно картографира дъното набраздено от мрежа червеникави скали, които от своя страна са се формирали във водни условия много отдавна на Марс.

Но накрая се случва нещо неочаквано, когато марсоходът се отправя към "Gibraltar_II" - най-източния сегмент от северната стена на Маратон, където се предвижда придобиването на множество изображения и други свободни научни операции с които работата тук общо взето приключва, той се натъква на интересни бразди, които веднага привличат вниманието на учените.

Тези бразди приличат на "червените зони", които марсоходът е проучил през цялата марсианска зима и които всъщност са доказателства че поне малко течаща вода е преминала през тези структури. Но новите функции са по-дълбоки или по-издълбани в терена. Според учените те по скоро са канали и на пръв поглед изглежда че са образувани от течаща вода.

Съвсем естествено, планът на мисията се променя. Вместо веднага да напусне Маратон, роувърът се спира върху тези твърде примамливи структури. Хипотезите за тяхното формиране са две, те са изваяни или от течаща вода в далечното минало или са резултат от вятърната ерозия през милиардите години история.

За да се намери правилният отговор, най напред трябва да се изучи точната топография на района. Водата формира канали надолу, докато вятърът е склонен да ги издълбае във всички посоки. Освен това, тези структури може да са намек, какво ни очаква когато Опортюнити започне да се спуска все по навътре в "Индевър".

Когато достига тези падини, едно от нещата които роувърът разкрива са наличието на малки червени камъчета, които са идентични с наблюдаваните в червените зони в които учените са открили солидни доказателства за течна вода или водна ерозия. Но това е само една възможност защото червените зони може да са по-податливи на атмосферна ерозия и постепенно да са еволюирали в канали заради вятъра. Не са изключени и двата процеса едновременно.

Следващата голяма цел е нос Байрън, отстоящ на около 2 км от сегашната позиция на роувъра. Там се забелязват подобни вдлъбнатини но също и седиментни депозити, които много приличат на седиментите в кратера "Гейл". Може би тези канали по някакъв начин са свързани с тукашните, но това изисква много работа за да се докаже.

Марсоходът като цяло е добре, въпреки че усеща мръсните страничните ефекти на марсианската пролет. Измерването на атмосферната прозрачност показва, че през последно време е станало доста мъгляво заради издигащата се прах и произвежданата мощност от слънчевите панели е спаднала с около 150 вата или приблизително с 1/4 от последните нива на производство.

Въпреки по-малката енергия, от началото на септември Опортюнити се е отправил по маршрут, който ще го изведе извън Маратон. Това ще се случи, когато роувърът премине "Lewis & Clark Gap" - проход разположен на изток от "Knudsen Ridge", който е част от южната стена на долината.

Увеличаване Текущата позиция на Опортюнити.


  • 1030
  • 0
  • Sep 9, 2016

Коментар
Подобни публикации