Реклама

опюртюнити е в отлично здраве през зимата роувърът се е паркирал на един у
Мисия: Spirit and Opportunity


Опюртюнити е в отлично здраве през зимата.

Роувърът се е паркирал на един удобен и огряван от слънцето склон, в южната стена на долината "Маратон", и работи при температури под -70 по Целзий. Целта са скални останки от древни глини.

Тези минерали са известни като "смектити" и за първи път са открити от орбита. Те се формират в неутрална вода и предоставят убедителни доказателства, че водата която тече в чешмите на Земята е много близка до водата, която е съществувала на Марс преди милиарди години. Смектитите се появяват в скалите и почвите с наситено червен цвят, за разлика от по-мекия червен тен на повечето марсиански пейзажи. Но те освен от орбита, все още не са потвърдени от Опортюнити и всъщност лабораторията току-що е започнала да върши работа по тяхното изследване.
Увеличаване Тази панорама показва част от южната стена на долината "Маратон", където Опортюнити зимува. NASA / JPL-Caltech / Cornell / ASU / J. CanvinЗимата официално е започнала на 3 януари 2016 г и през следващите няколко месеца температурите в Индевър ще са много ниски. Опортюнити обаче е сравнително добре и нивата на мощността които произвеждат слънчевите панели всъщност са по-високи от последните три зими. Заради това, въпреки тоталния студ, марсоходът е успял да почисти с четката си две скални цели, както и да направи десетки снимки.

Внимателното изследване на тези снимки ще спомогне да се усъвършенства връзката между орбиталните наблюдения, проведени от "MRO", "Mars Odyssey" и "Mars Express" и повърхностните данни придобити от мисията. Освен снимки, марсоходът провежда и химичен анализ който се очаква да разкрие истинската природа на глините.

Алуминий и силиций е най-доброто до момента доказателство, че тези червеникави материали са желаните и дългоочаквани глини. Това са маркери за водна промяна, може би свидетелстват за древна среда достатъчно благоприятна за появата на живот. Но точните местоположения на минералите на глинените официално все още не са потвърдени или иначе казано са загадка.

Според екипът на мисията, червените зони могат да бъдат слоест силикат (глинести минерали). Работната хипотеза е, че пода на Маратон е набразден от мрежа от фрактури и по тези фрактури течностите могат да се движат. Точно там са местата, където са се променили цвета и химията, или минералогията на скалите.

Разкритията по южната стена на Маратон, където е зимовището на Опортюнити, сякаш обещават много. До момента работата на мисията в долината, се е свеждала като цяло до картографиране минералогията, като е установено, че "червените скали" по дъното всъщност са доста замърсени и те се забелязват отчетливо, когато се гледат от километри. Но сегашните места или разкрития са по-цялостни и много добре експонирани, което е дълго търсената златна мина, която ще каже от какво всъщност се състоят минералите глина.

Вече е сигурно, че червените площи носещи подписите на слоест силикат наблюдавани от орбита, са същите, които се характеризират със странни червени материали наблюдавани от Опортюнити. Червените зони се появяват като скални завъртулки, линейни жили, а може би дори и като отделни слоеве.

Това са най-необичайния набор от разкрития, които изобщо някога Опортюнити е наблюдавал, което особено подчертава научната важност на тази стара и дълга мисия. След като зимата свърши и работата по южната страна на долината се възобнови напълно, роувърът може да се върне към дъното на долината, за да проучи други вероятни глинаносещи разкрития забелязани по време на миналогодишната разходка. Но съществува и друг вариант, ако резултатите където роувърът е в момента са задоволителни, екипът може да отправи машината дълбоко в Индевър или още по-дълбоко в миналото на Марс, за да търси контакт между други специфични геоложки ери през които е преминала червената планета.

Този план ще отведе Опортюнити надолу по много стръмни за роувър склонове, 20-25 градуса, което ще е добър експеримент за мобилност. Така или иначе, 2016 вече се очертава да бъде интересна. В действителност, плановете вече са в процес на разработка, след поредното удължаване на мисията, до 2018 год.

  • 818
  • 0
  • Jan 12, 2016

Коментар
Подобни публикации