spacebg covers

Оскъдни данни за мисията "Chang'e 3"
Мисия: Chang'е 3


Увеличаване Това е една от двете наскоро освободени снимки на спускаемия апарат "Chang'e 3", фотографиран от "Yutu", най вероятно през втория лунен ден от тяхната мисия. Chinese Academy of Sciences

Китайският ландер приключи своята работа по време на третия лунен ден и от 23-ти февруари спи. Всъщност, за стационарния апарат е публикувана кратка новина според която, апаратът е продължил своята работа и астрономически наблюдения по обичайния начин.

За Yutu, добрата новина е, че е оцелял през втората лунна нощ с функциониращи научни инструменти. Но лошата новина е, че засега по все още неустановени причини е парализиран.

Според държавната администрация на "Науката, Технологиите и Промишлеността на Националната Отбрана на Китай" (SASTIND), Yutu е извършвал само стационарни наблюдения по време на третия лунен ден. Това означава, че около две седмици са работили радарът, панорамната камера и инфрачервеното оборудване. Функционирането на научната апаратура е показателно, защото този факт също означава, че под-системите необходими за експлоатация на тези полезни товари, като например захранващия блок и телеметрията, също работят. Поради втората причина, Китай най-вероятно знае какво е истинското състояние на роувъра.

Неподвижността на лунохода обаче е истинска изненада. Анализаторите очакват, че механизмите за задвижване ще се повредят след крехкото научно оборудване. Но в действителност, изглежда, че е вярно точно обратното.

Това дава представа, както за здравината на инструментите, така и вида на проблемите които изпитва луноходът. Най напред единия слънчев панел не успя да се сгъне за да защити апарата по време на лунната нощ, което предполага механичен проблем. Сега, новият проблем с колелата също ли е механична повреда?

Това е най-правдоподобната версия, защото колелата са в пряк контакт с лунната повърхност и те непрекъснато са изложени на всепроникващия лунен прах, който освен че е силно абразивен, е и електрически зареден. Възможно е лунния прах да е причината за засядане на някои от колелата или на механизмите свързани с тях, както и механизмите управляващи панелите.

Роувърът не може да се движи, което означава че не може да извършва научни наблюдения в различни места. Това неминуемо ще се отрази на научните данни които генерира, но ако трябва да сме реалисти, изглежда, че всички първоначално запланувани научни задачи, които бяха доста общи, вече са извършени и мисията "Yutu" може да се смята за напълно успешна. Възможно ли е луноходът да извършва наука за в бъдеще, ако се окаже че не може да се измъкне от този стационарен режим?

Според много специалисти, той притежава научен потенциал, но ще трябва да почакаме по-дълго, за да разберем дали това ще се случи. Камерата и инфрачервения сензор могат да направят множество изображения, които ще покажат промяната на слънчевото осветление и отопление през дългия двуседмичен ден на луната. Това е особено полезно, защото ще покаже как скалите реагират на слънчевата светлина, което ще разкрие техния строеж. Радарът вероятно може да изпрати импулси в земята под роувъра, но неговата полезност е компрометирана заради стационарността. Всички тези дейности всъщност роувърът може вече да е извършил по време на третия лунен ден.

От 22-ри февруари луноходът спи, но не е ясно при какви технически условия е пристъпил към хибернация. Можем само да се надяваме, че ще оцелее и през третата дълга лунна нощ. Малко е разочароващо да наблюдаваме проблеми с Yutu, но те носят своите ползи. Китай в момента набира безценен инженерен опит за това как неговия хардуер работи в реални условия. Някои неща работят по-добре от други. Това също беше една от целите на мисията, и в това отношение, тя е успешна.

Заедно с тази оскъдна информация са публикувани още две нови почти идентични снимки на ландера. Гледната точка показва, че те най-вероятно са направени по време на втория ден и на тях се вижда, че Yutu е продължил да се движи по часовниковата стрелка около стационарния апарат.

Долу е опит за определяне на текущата позиция на лунохода, който се основава отчасти на двойката снимки. Скоро може да видим изображения от LRO, които може би ще подкрепят тази позиция. Орбиталният апарат трябва да е направил снимки на 22 януари, 19 февруари и 19 март.

Увеличаване NASA / GSFC / ASU / Chinese Academy of Sciences / Phil Stooke


  • 1808
  • 0
  • Feb 25, 2014

Коментар
Подобни публикации