spacebg covers

остават само три дни да прелитането- и колкото повече чета из нета толкова се уверявам в невероятн
Мисия: Stardust


Остават само три дни да прелитането! И колкото повече чета из нета, толкова се уверявам в невероятността на начинанието. Оказа се, че космическите кораби нямали индикатор показващ наличността на горивото. То се смятало на базата работата на двигателите. Но никой не може да пресметне с точност колко гориво остава на апарата. Ръководителите на "Стардъст", на базата на огромни анализи изчислили че трябва да са останали 3 процента от горивото. Ето какво казва ръководителя на мисията Тим Ларсън:

"Ние очакваме да е останало малко под три процента от горивото, но това е само една прогноза, защото никой не е измислил напълно надежден индикатор за гориво за космическите кораби. Един от начините да се направят прогнози е чрез преброяване на всички включвания и да се изчисли колко гориво е използвано. Е проблема е, че апарата е активирал половин милион пъти тласкащите си устройства. Освен факта, че това е зашеметяващ брой, също така става ясно защо не можем да бъдем съвсем сигурни колко гориво е останало. Няма значение как точно сме измерили консумацията на гориво, след като половин милион включвания внасят голяма несигурност при изчисленията".
Горивото не е единственият въпрос, който трябва да бъде решен по пътя към втора среща с комета. Добавено в микса е фактът, че кометата в близост до слънцето може да изстреля струи от газ и прах, които може да предизвикат промяна в орбитата и, което събитие може да настъпи по неочакван начин. Тогава е необходима допълнителна корекция. Стардъст ще прелети покрай кометата "Темпъл 1", на почти противоположната страна на Слънцето от Земята, където е необходима добра комуникация с дълбокия космос. Освен това космическия апарат е замразяван безброй пъти по време на пътуването от вътрешните към външните части на Слънчевата система. Той също така е получил своя справедлив дял от радиация от слънчевите бури. Но въпреки всичко Stardust ще работи докато не остане наистина нищо в резервоара.

"Всички предизвикателствата на тази мисия са точно това - предизвикателства", казва Ларсън. "Вярваме, че нашия екип и нашите космически кораби ще направят така, че да видим как изглежда отново Темпъл 1 тези дни."

Източник: НАСА

  • 1261
  • 0
  • Apr 5, 2012

Коментар
Подобни публикации