spacebg covers

Остават само четири дни до разтоварването на Фила
Мисия: Rosetta


Увеличаване Това е рядък поглед към тъмната страна на кометата. Светлината се разсейва от праховите частици в комата и осветява по съвсем нов начин повърхностните структури. Изображението е направено на 29 септември, 2014 год. Image Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team

След повече от десет години пътуване в открития космос, остават само няколко дни до отделянето на Фила от Розета и съответно кацането на повърхността. Планът е, всичко това да стане в сряда, 12 ноември 2014 год, когато за първи път в историята на космонавтиката, космически кораб ще кацне на повърхността на кометно ядро, в случая на кометата "67Р/Чурюмов-Герасименко".

Мястото на кацането е специално избрано от европейската космическа агенция. До сега то беше известно просто като "точка J", но вече си има и по-специално име, което се харесва на широката публика - "Agilkia". Името напълно се вписва с египетския стил на мисията и това е един остров на река Нил, който е бил заселен в древността, след заливането на остров "Фила". Всъщност Розета е кръстена на Розетския камък - много важен артефакт, който е предоставил ключа към разбирането на древноегипетската цивилизация.

След 12 ноември, Фила ще изпрати първите изображения от повърхността на кометата. Целта е да се проследи отблизо, как ядрото се променя с течение на времето. Камерите обаче са само една малка част от десетте инструмента на ландера, с които сондата трябва да изследва свойствата и състава на повърхността, както и всичко което се случва около и в ядрото, неговото поведение или реакцията със слънчевата светлина, както и провеждането на интересни радиоексперименти с кораба майка.

Най-общо, падането на-долу или разстоянието между Розета и ядрото, Фила ще измине за седем часа. Най важното нещо по време на маневрата е, апаратът да успее правилно да позиционира своите слънчеви панели, когато се озове на повърхността. За целта, и трите крака са специално проектирани, които позволяват сондата да се нагоди в най-удобната за нея позиция. Всъщност краката са доста сложни и са едно от нещата, на които е обърната специално внимание от инженерите. Освен че имат способността да се нагаждат, те са проектирани да омекотят силите при твърдото приземяване. Те трябва също напълно да изключат шансът за подскачане и преобръщане. Последното ще се постигне с още едно устройство - двойка харпуни с които сондата ще се прикове здраво за повърхността.

По своята същност, кометната повърхност е напълно непозната област, от една страна, тя може да се окаже много твърда, изградена от натрошен чакъл и скали. От друга страна, тя може да бъде много рехава и по-скоро наподобяваща пух, с якост на натиск по-малка от 2 КРа. Всъщност, последният път, когато космически кораб се е отправил към подобна неизвестна повърхност е било разработка отново на европейската агенция. Това е сондата "Хюйгенс", която се отдели от Касини и достигна повърхността на Титан през 2004 год. Тогава никой не знаеше какво има под оранжевата мъгла на луната, но Хюйгенс беше проектиран да изпълни основната си научна мисия по време на целия преход през атмосферата, тъй че най-общо, беше без значение каква ще е съдбата му след кацането.

Сега нещата при Фила са доста по-различни. Ландерът трябва да оцелее на повърхността и да работи много повече време от Хюйгенс. За целта, краката са специално разработени да издържат на много мека повърхност. Фила ще затъне и то само до основната си плоча, само ако повърхността е с якост по-малка от 100 Ра, което е подобно на много мек почти прахов сняг.

В деня на разтоварването, кометата ще бъде на около 510 милиона км от Земята, така че всеки изпратен сигнал ще се забавя около половин час (28 минути и двадесет секунди). Това означава, че всичките събития които ще извършат и двата апарата трябва да се ръководят в автоматичен режим от компютрите. Инженерите казват, че всички програмни кодове вече са качени и вече просто се чака пусковата дата.

До момента мисията се развива успешно и сондите работят безупречно. Розета приключи цялостното картографиране на ядрото, другите инструменти също изпращат своите порции данни. Всички тестове на Фила са много добри, апаратът е в добро здраве, дори произведе няколко впечатляващи снимки на ядрото от корабът майка.

Увеличаване Тази мозайка се състои от четири отделни изображения направени на 2 ноември и отново показва тъмната страна на кометата. Разстоянието до ядрото е 33.4 км, резолюцията е 2.68 метра за пиксел. Copyright ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0


  • 1453
  • 0
  • Nov 8, 2014

Коментар
Подобни публикации