spacebg covers

Остават сто дни до пробуждането на Розета
Мисия: Rosetta


Увеличаване Ландерът "Фила", който е част от Европейската мисия "Розета" работи на повърхността на кометата "67P/Churyumov-Gerasimenko". ESA / AOES Medialab

Това е европейска космическа мисия до кометата "67P/Churyumov-Gerasimenko". Космическият кораб в момента се намира в хибернация и планът на неговата мисия е много дълъг - цяло десетилетие. Розета стартира на 2 март 2004 г., и посредством сложна серия от прелитания - три пъти покрай Земята и веднъж около Марс, най-накрая се отправи към комета "67P/Churyumov-Gerasimenko", която ще достигне през август 2014-та. По време на това дълго пътешествие, апаратът прелетя и изучи два астероидите - "Steins" на 5 септември 2008 г. и "Lutetia" на 10 юли 2010 година.

Преминаването в хибернация се налага, защото много месеци трябва да се кръстосват студените и тъмни области на космоса. Идеята е, Розета да прихване кометата преди още да се е нагряла от слънцето и да изучи нейната активност по време на нейното пътешествие през вътрешността на слънчевата система. Но за тази цел, корабът трябва да пътува през студения космос повече от три години, където слънчевите панели не могат да произвеждат достатъчно електроенергия.

Розета, още през юли 2011 премина през най-студения и най-далечния етап от пътуването. Тогава, апаратът е бил на 800 000 милиона км от Слънцето, което е близо до орбитата на Юпитер. Сега, както кометата, така и Розета се приближават към нашата звезда и много скоро произвежданата електроенергия ще бъде достатъчна, за да позволи навигаторите на мисията да пробудят апарата.

Всъщност, ако трябва събуждането да се осъществи от Земята, тогава става много сложно. Но пък много по-лесно е когато апаратът сам извърши това. Затова, часовникът на Розета е настроен така, че точно в 10:00 GMT на 20 януари 2014 година да задейства алармата.

След като това се случи, корабът най-напред ще се затопли своите навигационни инструменти. След това, компютърът трябва да преориентира позицията и да насочи основните антени към Земята. Това ще позволи на наземният отбор да установи, че корабът е жив.

Навигаторите на мисията казват, че не знаят точното време, когато Розета ще осъществи първият контакт със Земята, но очакват това да се случи около 17:45 GMT на същият ден. Това ще бъде възлов момент, защото ще покаже състоянието на кораба след почти 10 години в космоса. След събуждането, Розета ще бъде на около 9 000 000 км от кометата. След това, постепенно ще се приближи, което ще позволи 11-те орбитални инструменти и 10-те на ландера да изучат космическото тяло.

В началото на май корабът ще бъде на 2 000 000 км от целта си, а към края на същият месец ще изпълни важна маневра, която ще позволи срещата да стане през през август.

Първите снимки се очакват през май, което ще се подобри драстично изчисленията на орбитата. След това ще последват хиляди снимки, които ще предоставят подробности относно основните забележителности на кометата.


  • 1388
  • 0
  • Oct 15, 2013

Коментар
Подобни публикации