spacebg covers

Остава съвсем малко до научната мисия ЕкзоМарс
Мисия: ExoMars Trace Gas Orbiter


Това е визуализация на "Венера Експрес" по време на маневра, при която космическият кораб е преминавал през най-горната атмосфера на Венера от 18 юни до 11 юли 2014 г. По този начин, надморската височина постепенно се е намалила от около 200 км на 130 км. Сега, по подобен начин ЕкзоМарс се снишава около Марс. Copyright: ESA–C. Carreau

 


Европейско-Руската мисия пристигна около Марс през октомври 2016 г. Целта е да се изучи атмосферата на червената планета и по-специално да се определи дали в нея се съдържат газове с потенциално биологичен или геологичен произход.

Но за да изпълни своята научна мисия, космическият апарат трябва да се установи в стабилна кръгова орбита на около 400 км над повърхността, което се оказва бавен и сложен процес. Когато пристигна, първоначалната орбита е била елипса, с параметри 98 000/200 км. За да се сниши до планираната позиция ЕкзоМарс трябва изключително деликатно да забави своята скорост.

За целта, сондата периодично се потапя в най-горната атмосфера и използва триенето като спирачка. Най-ниското сближаване е било само на 103 км над Марс, което е невероятно близо. Краят на усилието е било на 20 февруари, когато ЕкзоМарс активира двигателите си за около 16 минути и посредством тях се издига на около 200 км над повърхността, далече от атмосферата. Новата позиция е с орбитални параметри 1050/200 км.

Подобна аеробика около планета, отдалечена на 225 милиона километра е невероятно деликатно начинание. Най-горната атмосфера осигурява темп на забавяне само около 17 mm/s. Това е прекалено малко, ако спираме колата си с този темп от първоначална скорост 50 км/ч, ще трябва да започнем от 6 километра предварително.

Въпреки че е малко, ЕкзоМарс се е забавил точно по този начин, преминавайки през атмосферата общо 950 пъти и е намалил скоростта си с огромните 3600 км/ч, снижавайки орбитата си с необходимата сума. Следващата стъпка е, да се проведат серия от маневри, които допълнително ще орежат орбитата до достигане на окончателните 400 километра надморска височина. Това ще стане до средата на април.

Началото на рутинните научни наблюдения най-накрая ще стартират на 21 април. Мисията ще е или много интересна или другата крайност безинтересна - всичко зависи от това, дали ще открие и евентуално картографира метан на Марс. Метанът се смята, че е един от подписите на евентуално биологична активност.

Комплект от четири научни инструмента ще направят допълнителни измервания на атмосферата, повърхността и дори подземията. Камерата ще помогне да се направи връзката, дали някои евентуални газове могат да се свържат с потенциални вулкани. Освен това, тя ще бъде основен инструмент за търсене на воден лед скрит точно под повърхността, което би превърнало тези места като цели за бъдещи мисии.


  • 755
  • 0
  • Mar 15, 2018

Коментар
Подобни публикации