spacebg covers

Остава точно една седмица до Юпитер
Мисия: Juno - мисия до Юпитер


Джуно е направил тази цветна фотография на Юпитер и неговите луни на 21 юни 2016 г., когато разстоянието е било 10,9 милиона км. Видими са и четирите най-големи луни на гигантската планетата - Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Джуно трябва да измине само още няколко милиона километра преди да се установи в полярна орбита около газовия гигант. Това трябва да стане на 4-ти юли, когато една финална маневра - 35 минутно изгаряне на главния двигател трябва да намали скоростта достатъчно, за да може гравитацията на планетата да улови сондата в желаната орбита.

Мисията е напълно активна от 11 юни. От тогава, НАСА предава и съответно получава сигнали денонощно. Този постоянен контакт запазва екипа на мисията информиран за всяко събитие, разбира се в рамките на десетките минути след като е регистрирано, заради огромното разстояние, което трябва да измине сигналът. На 20 юни, защитният капак, предпазващ главния двигател от микрометеорити и междузвезден прах е открит, а също е инсталиран и софтуерът, който ще ръководи космическия кораб през всичките важни маневри.

Камерата е придобила изображения на 21 юни, когато разстоянието е било 10,9 милиона км от газовия гигант. Понеже Джуно се приближава над Юпитер от към северния полюс, това предоставя една уникална гледка към системата за разлика от предишните мисии, които са подхождали при много по-ниски географски ширини, около екватора на планетата.

Всъщност точно това е една от целите на мисията - изучаване полюсите на Юпитер, които до момента са оставали до голяма степен в сянка. Освен това, сондата ще се доближи много по-близо до облаците на планетата отколкото всяка предна мисия. Придобитите изображения съответно ще бъдат с най-високата резолюция правени някога в системата на Юпитер.

Планът е, всички инструменти да заработят и съответно да изпратят данни два дни след постигане на орбитата. В началото ще бъдат публикувани снимки от мисията, но истинското освобождаване за обществеността ще се случи в края на август или началото на септември.

Накрая, очакванията са, че сме на прага на нещо голямо. В бъдеще ще видим полярните сияния на Юпитер от съвсем нова перспектива. Освен това ще се засекат невиждани подробности в движенията на многото облачни ленти, както и поведението на Голямото червено петно.


  • 1445
  • 0
  • Jun 27, 2016

Коментар
Подобни публикации